Huippuhelteet kurittivat

22.10.2018

Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vaikka kulunut ja edellinen kesä olivat sääilmiöiltään toistensa vastakohdat, on lopputulema viljelijöiden näkökulmasta katastrofaalinen. Ilmastonmuutos konkretisoitui tänä kesänä abstraktimmasta tutkimustiedosta käsin kosketeltavaksi kuivuudeksi.  

Satotasot ovat jäämässä monin paikoin keskimääräisestä, mikä näkyy väistämättä viljelijöiden jo muutenkin heikossa kannattavuudessa. ProAgrian 21.8. tilannekatsauksen mukaan kevätviljat ovat jäämässä useimmilla alueilla 60-70 % keskimääräisestä ja säilörehun kokonaissato on jäämässä 30 -50 % tavanomaista pienemmäksi koko maassa. Säilörehun arvioidaan riittävän täpärästi sisäruokintakaudella. Satotasoissa on kuitenkin huomattavia alueellisia eroja.

Maatalouden haasteellinen tilanne on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua, jossa on noussut esiin niin tuotannon kannattavuus, koko ruokaketjun ja sitä kautta laajemman palkansaajajoukon elannon turvaaminen kuin huoltovarmuuskysymyksetkin. Käyty keskustelu on ollut ehkä aiempaa monipuolisemmin huomioinut alkutuotannon kerrannaisvaikutukset koko ruokaketjuun, sen tarpeisiin ja vaikutuksiin. Toivottavaa on, että tahtoa ja keinoja viljelijöiden poikkeuksellisen heikon tilan parantamiseksi löytyy hallituksen budjettineuvotteluissa.

Kuivuus ei ole kurittanut vain pohjolaa, vaan iso osa EU:n maataloudesta kamppailee asian kanssa.

Lähestyvän ohjelmakauden maaseutupolitiikka huomioi entistä enemmän ympäristö- ja ilmastokysymykset. Komission esitys tarkoittaisi Suomelle CAP -tukien pienenevän suorien tukien osalta arviolta 2,3 %:ia ja maaseudun kehittämisestä reilu 14 %:ia. Tiukkenevat ympäristövaatimukset tarkoittavat käytännössä entistä enemmän vaatimuksia yhä pienenevällä rahoituksella. 

Kansallisen Ruoka 2030 -ohjelman toteutumiseksi tarvitaan laadukasta, kannattavaa ja riittävällä volyymillä tuotettua alkutuotantoa ruokasektorin raaka-aineiksi. Maa- ja metsätalousministeri Leppää lainatakseni suomalainen ruoka on maailman puhtainta ruokaa. Se meidän on turvattava tulevaisuudessakin.

 

Anne Laitinen
Agrologien Liiton toiminnanjohtaja
LUVA – Luonnonvarat ry:n sihteeri

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  TES on työelämän sääntökirja

  08.03.2019 | Blogit

  Olipa sitten kyse jalkapallosta, golfista tai yksilöurheilulajista, ni...

  Yhteistyötä eri tasoilla

  06.03.2019 | Blogit

  Alkutalven teemana on ollut yhteistyö eri muodoissaan. LUVA – Luonnonv...

  Mediasota

  10.12.2018 | Blogit

  Tein tänään ensimmäisen radiohaastatteluni Meton puheenjohtajana ja ai...

  Huippuhelteet kurittivat

  22.10.2018 | Blogit

  Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vaikka kulunut ja edellinen kesä ol...

  Onni

  09.10.2018 | Blogit

  Mistä on onni tehty? Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen”...