Hyvä - Parempi - Työntekijä

14.06.2018

METO – Metsäalan Asiantuntijat teki reilut kolme vuotta sitten työaikatutkimuksen jäsenilleen. Valtaosa metsäammattilaisista teki ylipitkää työpäivää ja enemmän kuin 40 viikkotyötuntia.

Samaa kertoo metsätalousinsinööri Maija Kuronen tässä lehdessä. Hän on nyt paperialan yrittäjä, mutta toimi aiemmin puunostajana. Silloin työpäivät olivat 12-tuntisia.

Tunnen monta vastuullista ja ahkeraa työntekijää, jotka ovat sitoutuneet työhönsä. Mutta entä jos työtä on liikaa?

Lehtori Maarit Timonen Lapin ammattikorkeakoulusta on nähnyt läheltä, miten ihminen väsyy liialliseen työmäärään. Hän kirjoitti meille kirjeen, missä peräänkuuluttaa hyvää johtamista. Elämän kaikille osa-alueille pitää olla aikaa – työ on yksi muiden joukossa.

Työajanseuranta on ratkaisu

Aalto-yliopiston johtamisen ja tietotyön professori Eila Järvenpään mukaan työntekijän vastuulla on tehdä työnsä. Esimiehellä puolestaan on vastuu henkilöstön hyvinvoinnista ja suoritettavissa olevasta työmäärästä.

Professori rohkaisee tietotyöläisiä kirjaamaan ylös työajankäytön. Kun työtä on liikaa, on työntekijällä hyvä olla kirjallinen todiste siitä. Hän rohkaisee keskustelemaan asioista esimiehen kanssa.

Vastuulliset yritykset nousussa

Professori Järvenpään mukaan ihmisten hyvä johtaminen ja kokonaisvaltainen huomioiminen ovat nousussa. Hyvinvoiva ihminen tekee työnsä paremmin, kun taas liiallinen tehostaminen alentaa tuottavuutta ja tuo kuluja.

Norjalainen suuromistaja Petter Stordalen näkee, että tulevaisuudessa kuluttajat eivät suosi vain yrityksiä, jotka toimivat oikein, vaan jotka toimivat myös oikean asian puolesta. Raha virtaa nyt eettistä ja ekologista tarkastelua kestäviin kohteisiin.

On vain ajan kysymys, milloin kestävä ihmisten johtaminen nousee avainkysymykseksi. Henkilöstökyselyiden tulokset tulevat julkisiksi, koska ne kertovat, miten yrityksen tietyssä yksikössä henkilöstö voi. Pääluottamus- ja yhdysmiehiä kuunnellaan johtamista suunniteltaessa – ovathan he osa yrityksen vastuullisuusbrändiä.

Tästä on jo esimerkkejä metsäalalla. Pikku-linnut kertovat hyvistä yrityksistä ja yksi niistä on Metsä-Multia Oy. Metsäkoneyritys on toiminut 40 vuotta ja on edelleen kasvu-uralla palkaten nykyisin lähes 80 henkilöä. Henkilöstön hyvinvointi on heille tärkeää. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät toimitusjohtajan tietojen vierestä.

Hyvä ja hyvinvoiva työntekijä on kultaa arvokkaampi.

 

Tiina Eklund

päätoimittaja Luonnon Varassa -lehti

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  TES on työelämän sääntökirja

  08.03.2019 | Blogit

  Olipa sitten kyse jalkapallosta, golfista tai yksilöurheilulajista, ni...

  Yhteistyötä eri tasoilla

  06.03.2019 | Blogit

  Alkutalven teemana on ollut yhteistyö eri muodoissaan. LUVA – Luonnonv...

  Mediasota

  10.12.2018 | Blogit

  Tein tänään ensimmäisen radiohaastatteluni Meton puheenjohtajana ja ai...

  Huippuhelteet kurittivat

  22.10.2018 | Blogit

  Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vaikka kulunut ja edellinen kesä ol...

  Onni

  09.10.2018 | Blogit

  Mistä on onni tehty? Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen”...