Hyvä - Parempi - Työntekijä

14.06.2018

METO – Metsäalan Asiantuntijat teki reilut kolme vuotta sitten työaikatutkimuksen jäsenilleen. Valtaosa metsäammattilaisista teki ylipitkää työpäivää ja enemmän kuin 40 viikkotyötuntia.

Samaa kertoo metsätalousinsinööri Maija Kuronen tässä lehdessä. Hän on nyt paperialan yrittäjä, mutta toimi aiemmin puunostajana. Silloin työpäivät olivat 12-tuntisia.

Tunnen monta vastuullista ja ahkeraa työntekijää, jotka ovat sitoutuneet työhönsä. Mutta entä jos työtä on liikaa?

Lehtori Maarit Timonen Lapin ammattikorkeakoulusta on nähnyt läheltä, miten ihminen väsyy liialliseen työmäärään. Hän kirjoitti meille kirjeen, missä peräänkuuluttaa hyvää johtamista. Elämän kaikille osa-alueille pitää olla aikaa – työ on yksi muiden joukossa.

Työajanseuranta on ratkaisu

Aalto-yliopiston johtamisen ja tietotyön professori Eila Järvenpään mukaan työntekijän vastuulla on tehdä työnsä. Esimiehellä puolestaan on vastuu henkilöstön hyvinvoinnista ja suoritettavissa olevasta työmäärästä.

Professori rohkaisee tietotyöläisiä kirjaamaan ylös työajankäytön. Kun työtä on liikaa, on työntekijällä hyvä olla kirjallinen todiste siitä. Hän rohkaisee keskustelemaan asioista esimiehen kanssa.

Vastuulliset yritykset nousussa

Professori Järvenpään mukaan ihmisten hyvä johtaminen ja kokonaisvaltainen huomioiminen ovat nousussa. Hyvinvoiva ihminen tekee työnsä paremmin, kun taas liiallinen tehostaminen alentaa tuottavuutta ja tuo kuluja.

Norjalainen suuromistaja Petter Stordalen näkee, että tulevaisuudessa kuluttajat eivät suosi vain yrityksiä, jotka toimivat oikein, vaan jotka toimivat myös oikean asian puolesta. Raha virtaa nyt eettistä ja ekologista tarkastelua kestäviin kohteisiin.

On vain ajan kysymys, milloin kestävä ihmisten johtaminen nousee avainkysymykseksi. Henkilöstökyselyiden tulokset tulevat julkisiksi, koska ne kertovat, miten yrityksen tietyssä yksikössä henkilöstö voi. Pääluottamus- ja yhdysmiehiä kuunnellaan johtamista suunniteltaessa – ovathan he osa yrityksen vastuullisuusbrändiä.

Tästä on jo esimerkkejä metsäalalla. Pikku-linnut kertovat hyvistä yrityksistä ja yksi niistä on Metsä-Multia Oy. Metsäkoneyritys on toiminut 40 vuotta ja on edelleen kasvu-uralla palkaten nykyisin lähes 80 henkilöä. Henkilöstön hyvinvointi on heille tärkeää. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät toimitusjohtajan tietojen vierestä.

Hyvä ja hyvinvoiva työntekijä on kultaa arvokkaampi.

 

Tiina Eklund

päätoimittaja Luonnon Varassa -lehti

Suosituimmat

  Einarin perintö

  26.03.2018 | Metsä

  Juha Vidgrén kirjoittaa työhuoneessaan tekstejä historiateokseen, joka...

  Sikalasta sirkkafarmiksi

  20.03.2018 | Tuotteita luonnosta

  Lämpö hyväilee ihoa ja korvissa sirisee. Floridan sijasta olemme kuite...

  Perunaneuvojana Pohjois-Koreassa

  13.03.2018 | Maatalous

  Pohjois-Korea keikkuu otsikoissa viikoittain, eikä kovin myönteisessä ...

Muut

  Onni

  09.10.2018 | Blogit

  Mistä on onni tehty? Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen”...

  Metsäsektorilla menee hyvin ja se näkyy meilläkin

  18.09.2018 | Blogit

  Metsäalalla on ollut hyvä vire päällä jo jonkun aikaa. Tämän vuoden ta...

  Uutta Kohden

  15.06.2018 | Blogit

  Olen toiminut reilun kuukauden Agrologien Liitossa ja työ on ollut muk...

  Hyvä - Parempi - Työntekijä

  14.06.2018 | Blogit

  METO – Metsäalan Asiantuntijat teki reilut kolme vuotta sitten työaika...

  Ajatuksia puheenjohtajakaudesta

  05.06.2018 | Blogit

  Meton jäsenet ovat metsäalan ja uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntij...