artikkelikuva

Poliittisten mielenilmausten syksy

Kädenvääntö irtisanomisen helpottamisesta

30.01.2019

STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto sanoo, että yksilöperusteisen irtisanomisen keventämiseen tähdännyt hallituksen esitys oli epäonnistunut prosessi.

Suomen hallituksen kevään kehysriihi toi yllättävän päätöksen: yksilöperusteista irtisanomista kevennettäisiin alle 20 hengen yrityksissä. Samaan aikaan hallitus esitti alle 30-vuotiaiden määräaikaisuuksien perusteiden helpottamista.

- Tämä oli hallituksen vastaantulo Suomen yrittäjille, joka tavoitteli työaikalaissa paikallisen sopimisen laajentamista. Siihen maan hallitus ei onneksi lähtenyt, toteaa Katarina Murto.

Asioita oli valmisteltu epävirallisessa työryhmässä, mutta lopputulos tuli annettuna.

- STTK vastusti jyrkästi molempia esityksiä, koska niihin nähtiin sisältyvän perustuslaillisia ongelmia: ikä ja työntekijöiden määrä. Irtisanomissuoja olisi heikompi pienissä yrityksissä, Murto toteaa.

Hallitus veti määräaikaisuusesityksen pois, mutta jatkoi yksilöperusteisen irtisanomisesityksen eteenpäin viemistä.

- Emme voineet missään nimessä hyväksyä esitystä, koska työsuhdeturvan merkitys on palkansaajalle keskeinen oikeusturvan kannalta. Vaikutusarviot olivat täysin puutteelliset ja osoittivat, ettei esityksellä ollut työllistämistä edistäviä vaikutuksia, Murto kertoo.

 

Takaisin kolmikantaan

 

Liitot lähtivät valmistelemaan järjestöllisiä toimia ja keskustelemaan poliittista mielenilmaisuista. Hallitus muutti irtisanomisesityksessä yrityksen koon 20:stä kymmeneen lokakuun alkupuolella.

- Edelleen työpaikan koosta johtuen työntekijät olisivat olleet eriarvoisessa asemassa, toteaa Murto.

Pian poliittisia mielenilmaisuja lähti liikkeelle useassa liitossa. Lokakuun lopussa tuli kompromissiratkaisu maan hallitukselta.

- Siinä työsopimuslain 7. luvun 2 pykälään tulee lisäys, että yksilöperusteisten irtisanomisten kokonaisarvioinnissa henkilöstön kokonaismäärä otetaan huomioon. Eli laista poistui henkilöstömäärä 20, sittemmin 10. Ja edelleenkin laissa säilyvät ”asialliset ja painavat syyt”. Jatkossa annetaan enemmän huomiota työnantajan koolle, kertoo Murto.

Lain perusteluja päästiin valmistelemaan kolmikannassa.

- Pääsimme vaikuttamaan lain perusteluihin. Mutta emme edelleenkään hyväksy irtisanomisen keventämistä. Emmekä näe sillä vaikutusta työllistämiskynnyksen madaltamiseen tai työllisyyteen, toteaa Murto.

- Tämä kahdeksan kuukauden prosessi osoitti työmarkkinajärjestöjen edunvalvonnan merkityksen, asiantuntemuksen painoarvon ja kolmikantaisen valmistelun merkityksen. Mutta koko prosessi olisi voitu välttää, jos työllisyyden edistämisen tai työllistämiskynnyksen madaltamisen keinoja olisi alun perin valmisteltu kolmikannassa, Murto toteaa.

 

Teksti ja kuva: Tiina EklundYT-laille esitetään kokonaisuudistusta

 

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityshenkilöt Katarina Murto ja Rauno Vanhanen esittivät 5. marraskuuta, että nyt lähinnä ”irtisanomislakina” tunnettu YT-laki uudistettaisiin kokonaan.

- Siitä rakennettaisiin vuoropuheluun kannustava kehittämislaki, jolla lisätä henkilöstön tiedonsaantia, osaamista, vaikutusmahdollisuuksia ja työhyvinvointia, mikä lisäisi edelleen yrityksen tuottavuutta ja menestymismahdollisuuksia, kertoo Murto.


Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Minä, Me ja Muutos

  06.03.2019 | Työelämä

  Suomen Metsäkeskuksen toiminnassa on totisesti tapahtunut suuria muuto...

  Kädenvääntö irtisanomisen helpottamisesta

  30.01.2019 | Työelämä

  Suomen hallituksen kevään kehysriihi toi yllättävän päätöksen: yksilöp...

  Työkaluja asiantuntijatyön johtamiseen

  11.06.2018 | Työelämä

  Tietotyöläisestä puhuttaessa tarkoitetaan asiantuntijaa, joka tekee ty...

  Työuupumus - työn johtamisen uusi haaste ja laadun mittari

  08.06.2018 | Työelämä

  Suomalainen työmoraali on vielä sen verran korkea ja kova, että apua h...

  Etätyön mahdollisuuksia ja haasteita

  07.06.2018 | Työelämä

  Etätyöllä tarkoitetaan joustavaa, vapaaehtoisuuteen, sopimukseen ja sä...