artikkelikuva

Kasvihuoneyrittämistä Portugalissa

06.04.2017

Maaliskuisella Luvan opintomatkalla Keski-Portugaliin lukuisten vierailukohteiden joukkoon kuului kaksi kasvihuoneyritystä. Tuotanto on kaukana näpertelystä.

Nazarélainen Fradplanta tuottaa tomaattien, kurkkujen, kaalien ja lehtisalaattien taimia viiden hehtaarin alalla kasvihuoneissa. Maaliskuussa työvoimaa oli 32 henkilöä, ja kiireaikaan työllistyy 12 lisää. Maaliskuun viimeiseltä viikolta toukokuun loppuun tuotetaan 80 miljoonaa tomaatin tainta. Niistä valtaosa, 90 %, menee avomaan tuotantoon soseteollisuuden tarpeisiin. Portugali on merkittävä tomaattisoseen viejä.

Punaisena hehkuvat tomaattipellot ovat sadonkorjuun aikaan näkemisen arvoiset. Teollisuustomaatista korjataan vain yksi sato vuodessa ja korjuu tehdään koneellisesti, selitti Fradplantan yrittäjä Hélio Paiva.

Taimikennot täytetään koneellisesti turpeella, joka tulee Liettuasta. Aiemmin turvetta tuli Suomesta. Turpeen päälle tulee vermikuliittikerros estämään kosteuden haihtumista. Taimituotannossa minimilämpötila on + 12O C.

Lisälämmitystä saatetaan tarvita joskus talvella, mutta lisävalaistus ei ole tarpeen. Kasvinsuojelua joudumme käyttämään jonkin verran hyönteisten ja sienitautien vuoksi, mutta ennaltaehkäisevät toimet, kuten taimikennojen sterilisointi, pitää ongelmat kurissa.

Fradplantasta voi katsoa verkossa videon täältä!

Taimikennostot steriloidaan koneellisesti ja käytetään uudelleen.

Kasvualusta on kookoskuitua Sri Lankasta. Se vaihdetaan kahden vuoden välein.

Kastelulannoitusta varten eri ravinteilla on omat säiliönsä. Joka kasvihuoneessa on oma kastelukeskus.

 

Salaattia ja monenkirjavia tomaatteja

 

Vittorio Santos, yksi Portugalin suurimpia kasvihuonekomplekseja, tuottaa 22 hehtaarin alalla tomaattia ja salaattia. Perheyritys, joka on saanut nimensä yrittäjän mukaan, aloitti 4000 neliömetrillä 29 vuotta sitten. Nyt se työllistää kesäkaudella jopa 60 työntekijää. Maaliskuussa työntekijöitä oli puolet siitä.

Tuotanto, 5 miljoonaa kiloa vuodessa, ei mene teollisuuteen, vaan kuluttajille salaattitarpeisiin. Siitä 90 % menee vientiin, pääasiassa Espanjaan, kertoo Vittorio Santos.

Tomaatteja korjataan kahdella eri tavalla. Jos ei haluta täysin punaisia tomaatteja, keruu tehdään joka päivä. Terttutomaateilla riittää korjuu kerran viikossa, sillä terttuun halutaan kuusi punaista tomaattia.

Eteläeuroopppalaisten tomaattimaku on erilainen kuin pohjoisessa. Täällä täysin punaisten lajikkeiden lisäksi halutaan vihertäviä ja kirjavia tomaatteja, mainitsee Santos.

Tammi-huhtikuussa tuotetaan vain lehtisalaattia eikä kasvihuoneessa ole lisälämmitystä. Salaatti kasvatetaan maapohjalla.  Suosituimpia salaattilajikkeita ovat vaaleanvihreät, melko pehmeälehtiset lajikkeet, jotka eivät kestä pitkää kuljetusta.

Testaamme jatkuvasti uusia lajikkeita, mutta tummemman sävyiset, kestävämmät lajikkeet eivät vain tunnu kiinnostavan kuluttajia, selittää Santos.

Vettä kuluu jopa 700 000 – 800 000 litraa vuorokaudessa, kuumimpina päivinä jopa miljoona litraa. Sadevettä kerätään kastelualtaisiin, ja tarvittaessa käytetään lisäksi pohjavettä. Vesi onkin ratkaisevan tärkeä tuotantotekijä kuivista kesistä kärsivässä Portugalissa.

Teksti ja kuvat: Birgitta Partanen

 

Matka tarjosi runsaasti myös kulinaristisia nautintoja. Kuva lounaalta Michelin-suosituksen saaneesta O Pao Saloio-ravintolasta Lourinhasta.

Coop Alcobacca-osuuskunnan myymälässä paikallisia tuotteita maisteltavana.

Nähtävyys metsäreissulla. Eucalyptuspuu 1800-luvun puolivälistä oli 48,5 m korkea jasen halkaisija rinnankorkeudelta oli 2,9 m.


artikkelikuva

Taimikennostojen täyttö tapahtuu tehokkaasti.

artikkelikuva

Tomaateilla on kimalaispölytys. Laatikoita tarvitaan 8-10 kpl/ha.

artikkelikuva

Suosittu Batavia-lajike korjataan puolen kilon painoisena. Korjuupainon saavuttaminen kestää vuodenajasta riippuen kuukaudesta kahteen.
Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Metsäasiantuntijana maailmalla

  13.03.2019 | Ihmiset

  "Olivat pinonneet tukit huonosti edellisenä päivänä. Olin jyrkässä vuo...

  Luomuspeltillä maailmalle

  13.02.2019 | Maatalous

  Yrittäjä Simo Larmon tahti on sumuisena marraskuun päivänäkin tiivis. ...

  25 vuotta luonnontuotetyötä

  10.10.2018 | Ihmiset

  Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry ...

  Metsäasiantuntijoiden golf-kilpailuissa ennätysmäärä osallistujia

  05.10.2018 | Ihmiset

  Metsäasiantuntijoiden sidosryhmä golf-kilpailu pelattiin jo kahdeksatt...

  Tähtäimessä ensi vuoden MM-kilpailut

  25.09.2018 | Ihmiset

  Viime talven Pyeongchangin olympialaisissa Seppälä nousi valtakunnan t...