artikkelikuva

Puheenjohtaja Antti Rantakankaan mielestä maakuntahallintouudistus lisää LUVA:n maakuntatason toimintaa

Kesäinen kesäpäivä Varsinais-Suomessa

19.09.2017

Tämän vuoden kesäpäiviä isännöi Varsinais-Suomen Agrologit ry. Kesäiseen Turkuun sijoitettu kesäpäivien ohjelma oli tiivistetty yhdelle päivälle. Päivän aikana oltiin aluksi kaupungissa, sitten tehtiin maaseutukierros ja illalla suunnattiin merelle.

Päivän aloitti edustajiston kokous. Liiton hallituksen puheenjohtaja kansanedustaja Antti Rantakangas totesi puheenvuorossaan Suomen talouden kehityksen ja työllisyyden näyttävän myönteisemmältä. Talouden kasvuennuste on parantunut. Talouden myönteiseen kehitykseen on vaikuttanut Euroopan markkinat ja KIKY.

Ruokapoliittisen selonteon tavoitteena on suomalaisen ruoan vienninedistäminen sekä ruoan kilpailukyvyn parantaminen. Energia- ja ilmastostrategiaan liittyen Rantakangas mainitsi kivihiilestä luopumisen.

SOTE-uudistus on niin ikään ollut tapetilla ja sen valmisteluun tarvitaan lisäaikaa. Samaan aikaan SOTE-uudistuksen kanssa tulee maakuntahallinnon uudistaminen.

Järjestötoiminnan puolelta Rantakangas kertoi LUVA-yhteistyön tiivistämisestä ja maakuntayhteistyön lisäämisestä. Liiton taloudessa ei yllätyksiä.

 

Hallitus uudistui

 

Nykykokoonpanossaan viimeiseen kokoukseen kokoontunut edustajisto keskusteli vilkkaasti mm. Liiton taloudesta sekä lehdestä.

Liiton hallituspaikoista äänestettiin, sillä kahdelle paikalle oli tarjolla kolme ehdokasta. Erovuorossa olleet Liisa Leinamo ja Asko Seppänen ilmoittivat paikkojensa olevan vapaina.

Ehdolle asetettiin Reijo Honkola Etelä-Pohjanmaalta, Jukka Heikkinen Pohjois-Karjalasta ja Katariina Pylsy Pirkanmaalta. Äänestyksen tuloksena ensi vuoden alussa hallituksen jäseninä aloittavat Honkola ja Heikkinen. Katariina Pylsy jatkaa seuraavan kolmivuotiskauden hallituksen varajäsenenä.

 

Retkellä katseltiin sekä hyöty- että erikoiskasveja

 

Edustajiston kokouksen jälkeen kesäpäiväväki suuntasi kahdella bussilla Askaisiin marsalkka Mannerheimin syntymäkotiin Louhisaaren kartanoon ja agrologi (AMK) Jaakko Tammelinin tilalle Naantalin Merimaskuun.

Louhisaaren kartanon puistossa tutustuttiin 1700-luvun hyöty- ja koristekasveihin ja nautittiin kahvit.

 

Louhisaaren hyöty- ja koristekasvinäyttely kiinnosti agrologeja.

 

Tamsaaren tilaa isännöivä Mustialan agrologi Jaakko Tammelin kertoi tilalla viljeltävän varhaisperunaa ja -porkkanaa, sipulia ja lanttua sekä puimurikasveja. Pääosa erikoiskasvituotannosta lähtee maailmalle Vihannes-Laitila Oy:n kautta.

-Tilan tuotanto on sellainen, että kasvukauden aikana joka viikko kylvetään tai korjataan, kuvaili Jaakko tilansa tuotantoa, jossa häntä auttaa harjoittelija ja kaksi ukrainalaista työntekijää.

-Ukrainalaiset ovat hyviä työntekijöitä, mutta suomalaisia emme yrityksistä huolimatta ole onnistuneet saamaan, valotti Jaakko Tammelin työvoimatilannetta.

Tamsaaren tilan lisäksi Jaakko viljelee 40 kilometrin päässä äitinsä kotitilaa Nousiaisissa. Viljelypinta-alaa on yhteensä 250 ha, josta varhaisperunalla tänä kesänä 20 ha.

Jaakko kertoi viljelylajien muotoutuneen tilan peltolohkojen ja viljelykierron sanelemana. Meren läheisyydessä lohkojen koot ja muodot ovat vaihtelevia.

Seutu on kuivaa, joten sadettaminen on välttämätöntä. Peurat ovat riesa.

-Yksittäisen peuran vielä kestäisi, mutta tuhoa syntyy, kun pelloille tulee peuralauma, huokaa Jaakko.

Kaalipellon äärellä ihmettelimme kaaliverkkoa, joka oli viritetty kasvuston päälle estämään kaalikärpästen tuhoja. Isännän erikoistumisesta kertoo mm. se, että idea kaaliverkosta löytyi ulkomaan opintomatkalta. Noin 4000 euroa/ha maksavaan kaaliverkkoon kannattaa panostaa, sillä verkko tuntuu kestävän yli 10 vuoden käytön.

Erikoisviljelyyn panostanut Jaakko Tammelin kertoi tukien osuuden olevan 10% tilan tulovirrasta. Hän kertoi turhan valittamisen sijasta keskittyvänsä päätehtäväänsä puhtaan ruoan tuottamiseen suomalaisille.

Myös Turun ja meren läheisyys on tilalla hyödynnetty tilan taloutta tukemaan. Erikoiskasviviljelyn ohessa tila tarjoaa vanhassa sikalassa sekä rakennetussa hallissa veneiden huolto- ja säilytyspalveluita. Myös veneiden nosto- ja laskupalvelut ovat tarjolla.

Tamsaaren tilan isännän Jaakko Tammelinin (kuvassa keskellä) positiivinen yrittäjäasenne ihastutti retkeläisiä.

Hyönteisverkko estää kaalikärpäsen tuhot, mutta ei peuran tuhoja.

 

Loistokarilla loistosäässä

 

Illalla Ukko-Pekka vei kesäpäiväväen peilityynelle merelle. Loistokarilla syötiin runsas ja maukas kalapäivällinen, vaihdettiin kesäillan leppeässä lämmössä kuulumisia ja ehtipä joku pari pyörähtämään muutaman valssin laivalaiturilla.

Paluumatkalla vielä tietokilpailussa testattiin kesäpäiväväen Varsinais-Suomi-tietoutta.

Turun satamassa väki hajaantui Turun yöhön tai kotimatkalle. Vuoden päästä kesäpäiviä isännöi Etelä-Pohjanmaa.

Loistokarin päivällispöydästä löytyi kalaa monessa muodossa.

 

Teksti ja kuvat: Esko Lappalainen

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Metsäasiantuntijana maailmalla

  13.03.2019 | Ihmiset

  "Olivat pinonneet tukit huonosti edellisenä päivänä. Olin jyrkässä vuo...

  25 vuotta luonnontuotetyötä

  10.10.2018 | Ihmiset

  Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry ...

  Metsäasiantuntijoiden golf-kilpailuissa ennätysmäärä osallistujia

  05.10.2018 | Ihmiset

  Metsäasiantuntijoiden sidosryhmä golf-kilpailu pelattiin jo kahdeksatt...

  Tähtäimessä ensi vuoden MM-kilpailut

  25.09.2018 | Ihmiset

  Viime talven Pyeongchangin olympialaisissa Seppälä nousi valtakunnan t...

  Ettei metsää unohdettaisi - Metsäosaajia maakuntahallintoon

  24.09.2018 | Ihmiset

  Tuleeko maakuntamullistus ja maakuntavaalit on hallituksen ja eduskunn...