artikkelikuva

Reetta Kivelle ja Timo Kolille luomutuotanto on luonnollinen valinta. Muuta vaihtoehtoa ei ole harkittukaan. Porsaat pääsevät olkikuivitetusta sikalasta ulkotarhaan ympäri vuoden. Myös asiakkaat tykkäävät katsella ulkotarhassa tonkivia eläimiä.

Luomupossu tekee kauppansa

09.10.2018

Kiven Säästöpossu Karkkilassa tuottaa luomusianlihaa ja myy sen suoraan kuluttajille. Erikoistuminen on ollut keino pärjätä.

Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän viereltä löytyy varjoa, jossa on kiva köllötellä. Tilan isäntäparikin näyttää tyytyväiseltä katsellessaan possujen touhuja.

”Kauppa käy grillikaudella hyvin. Asiakkaat arvostavat tuoretta luomupossua”, agrologi (AMK) Reetta Kivi kuvailee kesän tunnelmia. Yrittäjäkumppani ja aviopuoliso Timo Koli on käynyt levittämässä aamusta pellolle pari kuormaa kuivalantaa ja liittyy juttuseuraan.

”Kuivaa on ja se näkyy viljakasvustoissa. Ostamme joka vuosi suurimman osan rehuviljasta, joten kuivuus ei ole meille katastrofi”, Timo toteaa.

 

Lihanleikkaus sujuu tehokkaasti hyvillä välineillä kompakteissa tiloissa. Teurastamo ja lihanleikkaamo mahtuvat 60 neliöön.

 

Pitkät luomuperinteet

 

Kiven tilalla on pitkät perinteet luomutuotannossa ja suoramyynnissä. Reetta Kiven isä, Seppo Kivi, siirsi tilan pellot luomuun vuonna 1989. Pari vuotta sen jälkeen tilalle rakennettiin pienteurastamo ja aloitettiin lihan suoramyynti ensimmäisten joukossa. Sikojen kasvatus muutettiin luomutuotannoksi vuonna 1998.

Kun Reetta ja Timo ottivat tilan hoitaakseen vuonna 2005, ei ollut tarvetta muuttaa toimivaa tuotantomallia. Investointeja he ovat toki tehneet vuosien varrella. Uusi luomusikala ja kuivalantala valmistuivat ensimmäisinä. Teurastamoa ja lihanleikkaamoa on hieman laajennettu ja koneistusta modernisoitu. Tila on myös siirtynyt hakelämmitykseen.

”Tämä toimintatapa sopii meille. Tuotanto on sopivassa mitassa ja pystymme tuottamaan tuotteita, joille saa lisähintaa”, Timo perustelee.

Asiakkaiden hyvä palaute kannustaa jatkamaan nykyisellä linjalla. Erityisesti lihan makuun ja tuoreuteen ollaan tyytyväisiä. Monet asiakkaat käyvät myös mielellään katsomassa porsaiden touhuja kesällä.

 

Porsaat nauttivat kesällä olostaan ulkotarhassa.

 

Kolmesataa sikapaikkaa

 

Vuonna 2007 valmistuneessa luomusikalassa on 300 lihasikapaikkaa. Possut matkaavat Karkkilaan vajaan kolmen kuukauden ikäisinä Timo Himbergin luomuemakkotilalta Suomusjärveltä, 50 kilometrin päästä.

Porsaat kasvavat 5–6 kuukautta väljässä, olkikuivitetussa luomusikalassa ja ulkotarhoissa. Noin 120 kilon painoisina ne teurastetaan.

Porsaiden kasvattaminen sujuu pariskunnalta rutiinilla. Markkinointi tuottaa enemmän työtä ja päänvaivaa.

”Markkina elää koko ajan. Meitä ei välttämättä tunneta edes lähiseudulla, vaikka suoramyyntiä on ollut lähes 30 vuotta. Jokaisen kilon myymisessä on oma työnsä. Reko-ringit ovat myös lisänneet työmäärää”, Reetta summaa.

Kanta-asiakkaat muodostavat vahvan pohjan myynnille. Kiven luomupossua markkinoidaan www- ja facebook-sivujen kautta sekä satunnaisin lehti-ilmoituksin. Ihmisiä kutsutaan myös avointen ovien päiville pari kertaa vuodessa. Suurin osa asiakkaista asuu pääkaupunkiseudulla.

Rekojen ja tilamyynnin lisäksi luomupossua myydään myös moniin Etelä-Suomen ravintoloihin. Ravintolamyyntiä yrittäjät pyrkivät lisäämään, sillä ne pystyvät ottamaan vastaan isompia eriä.

 

Kiven Säästöpossu sijaitsee Karkkilan ja Vihdin rajamailla. Tilalla on kaksi sikalaa ja pienteurastamo. Puolet sikalassa kuluvasta luomuviljasta tuotetaan itse, puolet ostetaan vakiintuneilta yhteistyökumppaneilta.

 

Suomen pienin teurastamo

 

Yrittäjät kuvailevat teurastamoaan ja lihanleikkaamoaan Suomen pienimmiksi. Neliöitä on vain kuutisenkymmentä. Toisen Suomen ennätyksen yritys tekee teurasmatkan lyhyydessä. Siat kävelevät itse 20 metriä sikalasta teurastamoon. Siinä ei ehdi stressi iskeä, vaikka matka loivaa ylämäkeä onkin.

Suurin osa lihasta myydään tuoreena suoraan lihanleikkaamosta. Toiminta onkin taloudellisesti tehokasta.

Teurastamossa työskentelee yksi vakituinen työntekijä, joka teurastaa eläimet ja leikkaa lihan. Kaksi osa-aikaista työntekijää hoitavat asiakaspalvelua, lihan jakelua ja siivoavat. Kaikki työt hoituisivat myös yrittäjien voimin, mutta he haluavat pitää oman työmääränsä kohtuullisena. Reetan työn painopiste on teurastamon puolella ja Timon tuotantopuolella.

 

Luomumakkarat ja -nakit jalostetaan Perniön Lihassa.

 

Isot myyntierät tavoitteena

 

Kiven Säästöpossun tuotevalikoima on laaja: possun puolikkaasta nakkeihin ja grillimakkaroihin. Nakit ja makkarat yritys teettää Perniön Lihassa.

”Puolikkaat possut, 20 kilon possukassit ja lihajalosteet myymme aina tuoreina. Pienet erät ja yksittäiset lihanpalat myydään yleensä pakastettuina”, Reetta valottaa.

Valmiiksi leikatun possun puolikkaan saa 5,90 euron ja 20 kilon lihalajitelman 8,70 euron kilohinnalla.

”Pyrimme myymään mahdollisimman paljon puolikkaita possuja, sillä se on meidän kannaltamme selkeintä. Reko-jakeluissa ihmiset kuitenkin ostavat mielellään pieniä määriä kerrallaan, mikä teettää lisää työtä ja näkyy hinnoissa. Reko-torien kiertäminen vie paljon aikaa”, Timo tietää.

Pelkkiä joulukinkkuja tila ei myy, mutta puolikkaan possun ostaja voi jättää kinkun kinkkuhotelliksi nimettyyn pakkasvarastoon odottamaan joulua, jolloin kinkku ei vie tilaa kodin pakastekaapista.

 

Yli puolet porsaanlihasta ja lihajalosteista myydään suoraan tilalta, loppu menee ravintoloihin ja Reko-jakeluihin, Reetta Kivi ja Timo Koli kertovat.

 

Talous hallussa

 

Timo Koli on atk-merkonomin koulutuksestakin johtuen kiinnostunut numeroista, joten tilan talous on tarkassa seurannassa. Kirjanpito, tilinpäätös ja veroilmoitukset tehdään itse.

”Haluamme pitää talousasiat omissa käsissä. Silloin tiedämme tarkasti, missä mennään, ja toiminta pysyy kannattavana. Teemme myös kustannus- ja kassavirtalaskelmia. Ne ovat tärkeitä etenkin investointeja suunnitellessa”, Timo tähdentää.

”Ainahan kannattavuus ja tuntipalkka voisi parempikin olla, mutta suhteellisen tyytyväisiä olemme nytkin.”

Suurempia muutoksia yrittäjät eivät toimintaansa tällä hetkellä suunnittele. Free range -lihan kysyntä on maailmalla ollut kasvussa, mutta sikojen laiduntaminen ei innosta yrittäjiä. Laidunta tarvittaisiin paljon, sillä siat tonkivat maan nopeasti mustalle mullalle.

Yrittäjäpari vaikuttaa kaikkinensa tyytyväiseltä työhönsä ja elämäänsä. Vaikka työtä on riittävästi, mahtuu elämään muutakin, kuten 6- ja 9-vuotiaiden tyttöjen ja 13-vuotiaan pojan kanssa touhuamista. Yhteisenä harrastuksena ja arjesta irrottajana kaikilla on partiotoiminta. Partiossa roihahti aikanaan myös yrittäjien keskinäinen rakkaus.

 

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

 


Kiven Säästöpossu, Karkkila

 • Yrittäjät: agrologi (AMK) Reetta Kivi (41) ja Timo Koli (42) vuodesta 2005 alkaen
 • Tila kasvattaa luomulihasikoja
 • Oma pienteurastamo, kaikki liha myydään itse
 • Viljelyala 50 ha
 • www.luomupossu.fi

 

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Luomuspeltillä maailmalle

  13.02.2019 | Maatalous

  Yrittäjä Simo Larmon tahti on sumuisena marraskuun päivänäkin tiivis. ...

  Agrologien sijoittumistutkimus 2018

  09.04.2018 | Maatalous

  Agrologien Liitto lähetti vuoden alussa kyselyn 207:lle v. 2016 valmis...

  Maatalouskauppa elää maatalouden mukana

  24.01.2018 | Maatalous

  Maatalouskaupan alalla ovat viime vuosien muutokset olleet merkittäviä...

  Sedät jaksaa heilua

  19.01.2018 | Hyvinvointi

  Varhaisena pimeän marraskuun aamuna istun kahden neuvojaveteraanin kan...

  Tiukkoina aikoina pankki vasta punnitaan

  18.01.2018 | Ihmiset

  Etelä-Pohjanmaan Osuuspankissa tulevaan on varauduttu ottamalla yhteyt...