artikkelikuva

Luonto hoitaa Sairaala Novassa

02.10.2018

Luonnon merkitys ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille on tunnettu ja lukuisin tutkimuksin todistettu asia. Jyväskylässä tehdään uraa uurtavaa työtä luonnon hyvien vaikutusten ottamisessa osaksi terveydenhoitoa: Keski-Suomen kansallispuistot näkyvät, kuuluvat ja tuntuvat vuonna 2020 käyttöön otettavassa Sairaala Novassa.

Metsähallituksen Luontopalvelut toimii Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kumppanina uuden sairaalan sisustuksen suunnittelussa. Kehittämispäällikkö Timo Kukko Metsähallituksesta on ollut mukana hankkeessa sen alusta lähtien. Kyse on maailmanlaajuisesti uudesta mallista.

- Luonnon hyödyntämistä erilaisina elementteinä löytyy jonkin verran yksityissairaaloista Yhdysvalloissa. Aasiassa luontoa on hyödynnetty jonkin verran, mutta Euroopassa ei lainkaan. Missään päin maailmaa luontoa ei ole aikaisemmin integroitu jo sairaalan suunnitteluvaiheessa osaksi sen toimintaa.

Tutkimustietoa löytyy esimerkiksi siitä, että sairaalassa nähty luontomaisema voi edistää leikkauksesta toipumista. Virtuaalikävelyn avulla potilas voi aistia luontoa ympärillään, vaikka hän ei pääsisikään sinne oikeasti liikkumaan. Merkitystä on myös sillä, mihin potilashuoneen ikkunasta näkyvä maisema avautuu, ja mitä potilas kokee ympärillään sairaalan sisätiloissa.

Kansallispuistoteema sopii hyvin Keski-Suomen ”pääkaupunkiin” Jyväskylään parhaillaan rakennettavaan uuteen sairaalaan. Suomen 40 kansallispuistosta viisi sijaitsee kokonaan tai osittain maakunnan alueella. Novassa tulevat näkymään Salamajärven kansallispuiston suot, Leivonmäen kansallispuiston harjut, Etelä-Konneveden vesistöt, Pyhä-Häkin salot ja Isojärven kasket. Kaupunkilaisten lähiluontoa edustaa jyväskyläläinen rehevä joenvarsilehto.

 

Kivijärven ja Perhon rajalla sijaitseva Salamajärven kansallispuisto edustaa teemoissa karua suoluontoa. Amiraaliperhonen levähtää hetken kesken lentonsa.

 

Aulassa virtaa vesi

 

- Puistot edustavat hyvin keskisuomalaisten monimuotoista luontosuhdetta, kehittämispäällikkö Kukko sanoo. - Kansallispuistot ovat kansalaisten omistamia, ja niistä löytyy kiinnekohtia eri puolilta maakuntaa hoitoon tulevien ihmisten elämään. Toivomme, että teemat innostavat ihmisiä lähtemään luontoon.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja, professori Juha Kinnunen sanoo, ettei luontoteeman valinta ollut itsestään selvä asia sairaalaväelle.

- Varsinkin erikoissairaanhoidossa sana luonto yhdistyi helposti luonnonparannukseen ja puoskarointiin, ennen kuin asia alkoi jäsentyä. Kun arkkitehdit ja sisustuspuoli saivat integroitua ehdotukset ja ideat nähtäville, on vastaanotto ollut hyvinkin myönteinen.

Luontoteema näkyy Sairaala Novaan saapuvalle asiakkaalle heti parkkipaikalta lähtien. Sairaalan noin 200 metriä pitkässä aulassa hänet toivottaa tervetulleeksi ekosysteemissä virtaava vesi, tuo elämän perusedellytys.

 

Novan vuodeosastokerroksiin luodaan miellyttäviä yksityiskohtia keskisuomalaisesta luonnosta. Niitähän riittää: vesitatar kukki kauniisti heinäkuisella pikkulammella.

 

Aineksia vahvaan tarinaan- Sairaalan vuodeosastot sijaitsevat kuudessa tornissa. Niistä jokainen edustaa yhtä kansallispuistoista. Alimpaan vuodeosastokerrokseen (5. kerros) on pyritty tuomaan yksityiskohtia luonnosta. Seuraavaan kerrokseen taas on tuotu ihmissilmän mittakaavaan sopivasti eläimiä ja kasveja, Timo Kukko kertoo. - Ylimmässä kerroksessa on näkyvillä maisematopografiaa ja lintuperspektiiviä.

Luontoteema on Novassa alati läsnä niin infotauluissa, opasteissa, graafissa tuotteissa, näytöissä, ovissa kuin tekstiileissäkin. Sairaalamaailma asettaa tietenkin omat rajoitteensa aisteille.

-Tavoitteena on moniaistisuus, mutta rajoitteita syntyy suurten ihmismassojen liikkumisesta. Myös valojen ja tuoksujen käyttöä täytyy miettiä, eikä äänistä saa syntyä hälyä, Timo Kukko kuvaa suunnittelun haasteita.

Professori Juha Kinnusen mukaan sairaalasta ei suinkaan olla tekemässä uutta luonnonpuistoa.

- Sairaalatoimintaan liittyy erilaisia rajoitteita, samoin raha asettaa omat rajansa toteutuksessa. Käyttäjien odotukset voivat olla hyvinkin erilaisia kuin ideoiden toteutusmahdollisuudet.

Kukon mukaan jokaisella suurella rakennushankkeella kannattaa olla oma tarinansa. Sellainen auttaa selvästi sen läpi viemistä. Luonto sopii tarinan aiheeksi monin eri tavoin. Terveysvaikutusten lisäksi syitä on Kinnusen mukaan muitakin:

 

Jokaiselle jotakin

 

- Luonto on sosioekonomisestikin tasapuolinen teema. Kaikilla meistä on mahdollisuus hyödyntää sitä, ja luonto on positiivinen asia kaikille ihmisille. Esimerkiksi kirurgit ovat olleet innostuneita tästä. Jos ihminen saa katsella luontofilmejä tai -kuvia leikkausoperaation aikana, niin hoitotulokset paranevat ja ihminen paranee nopeammin. Fysioterapeutteja taas kiinnostaa ihmisten saaminen luontoon kehittämään kehonsa tasapainoa.

Sairaala Novan rakentamisen kokonaiskustannusarvio on yli 400 miljoonaa euroa. Julkisessa rakentamisessa noudatettavan prosenttiperiaatteen mukaisesti hankkeeseen on valittu kaksitoista taiteilijaa, jotka tekevät kansallispuistoteemasta lähtevää taidetta sairaalan eri tiloihin. Ajatuksena on, että sairaalan tuleville asiakkaille annetaan tilaa tehdä kokonaisuudesta omilla ajatuksillaan elämys.
 

Menossa olevien sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusten myötä sairaalat tulevat kilpailemaan asiakkaista. Luontoteeman tuottamasta asiakaskokemuksesta voi hyvinkin tulla Novalle melkoinen kilpailuvaltti.

 

Vesi ja vesistöt kuuluvat keskisuomalaiseen mielenmaisemaan. Vettä, elämän edellytystä on Sairaala Novassa läsnä esimerkiksi virtaavassa muodossa aulatiloissa. Etelä-Konneveden kansallispuisto on läsnä luotoina ja omana värimaisemanaan.

 

Terve luonto, terve ihminen

 

- Suurin osa Suomen sairaalaverkostosta on rakennettu 1950- ja 60-luvuilla, kuvaa johtaja Kinnunen sairaanhoitopiiristä nykytilannetta. - Se rakennuskanta alkaa olla elinkaarensa päässä. Nyt voimme tarjota asiakkaille uudet, modernit ja vähän erilaiset tilat kuin perinteisessä sairaalassa. Uskon, että se toimii myös vetovoimatekijänä.

Metsähallituksen Luontopalveluille osallistuminen Sairaala Novan kaltaiseen hankkeeseen tuo Timo Kukon mukaan merkittävää lisäarvoa.

- Se tuo työllemme arvostusta ja lisätarvetta. Keski-Suomessakin virkistyskohteista puretaan jo tulipaikkoja rahanpuutteen takia. Uupunut ihminen ei tuo kenellekään kauheasti euroja, mutta voi tuottaa lisää terveydenhoitokuluja. Ihmisen hinta, ja terveen ihmisen arvo on ymmärrettävä paljon nykyistä paremmin. Luontokokemukseen pitää olla mahdollisuus jokaisella ihmisellä.

 

Teksti ja kuvat: Martti Linna

Havainnekuvat: JKMM Arkkitehdit Oy

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Unkarin metsätalous suurien muutosten edessä

  08.03.2019 | Metsä

  Unkarin vuosisademäärä on pysynyt entisenä noin 400 - 800 millimetriss...

  Kuntalainen ja ilmastonmuutos

  08.03.2019 | Metsä

  Ympäristöpäällikkö Miira Riipinen Suomen Kuntaliitosta sanoo, että kun...

  Tuotantosuuntana hiilensidonta?

  08.03.2019 | Metsä

  Metsän hiilinielussa hiiltä virtaa ilmasta metsäekosysteemiin elävän b...

  Tärkein onkin mykorritsa

  22.10.2018 | Metsä

  - Alun perin minut palkattiin Metsäntutkimuslaitokseen tutkimaan paran...

  Ettei metsää unohdettaisi - Metsäosaajia maakuntahallintoon

  24.09.2018 | Ihmiset

  Tuleeko maakuntamullistus ja maakuntavaalit on hallituksen ja eduskunn...