artikkelikuva

Myyntipäällikkö, agrologi (AMK) Janne Tuominen Suur-Seudun Osuuskaupasta (SSO).

Maatalouskauppa elää maatalouden mukana

24.01.2018

Kansantalouden nousutrendi ei ole näkynyt vaikean kasvukauden jälkeen maatalouskaupassa, kertoo kone- ja varaosakaupan myyntipäällikkö, agrologi (AMK) Janne Tuominen Suur-Seudun Osuuskaupasta (SSO). Hän kertoi, että SSO:n hallitus on ollut aina hyvin maatalousmyönteinen. Vuonna 2018 tuleekin täyteen 100 vuotta osuuskaupan omaa maatalouskauppaa.

Maatalouskaupan alalla ovat viime vuosien muutokset olleet merkittäviä, kun tanskalaiset ja ruotsalaiset ovat rynnistäneet mukaan maamme maatalouskauppaan.

- SSO Maatalouden painikaverit alkavatkin olla suuria, totesi Janne Tuominen maatalouskaupan nykyisistä kilpailuasetelmista.

- Me saamme kyllä viljelijöiltä sympatiapisteitä, mutta silti meidän on oltava markkinoilla kilpailukyisiä. SSO Maatalous hoitaa maatalouskaupan koko paletin tarvike- ja konekaupasta viljakauppaan. Tärkeää viljelijöiden on huomioida, että käymme viljakauppaa ympäri vuoden, hän korostaa.

Tuottajahintojen nousu vasta voi auttaa, että maatalouskaupan puolellakin alkaisi yhteiskunnan talouden elpyminen tuntua. Maatalouden kalusto on koko ajan vanhenemassa.

- On laskettu, että vuosittain puimurien uusintatarve olisi noin 200 uutta puimuria. Viime vuonna puimurimyynti koko maassa oli 136 kappaletta. Puitava peltoala maassamme on noin miljoona hehtaaria, jolloin 200 puimurin uusintavauhdilla se edellyttäisi, että puimurin käyttöikä olisi 25 vuotta ja yhdellä puimurilla puitaisiin keskimäärin 200 hehtaaria vuodessa, Tuominen laskee.

- Maatalouden vaikeuksista huolimatta tulee SSO:n maatalouskaupan arvo olemaan siedettävällä tasolla, mutta vuosi 2018 ei nyt vaikean kasvukauden jälkeen näytä ennusteissa kovin hyvältä, ellei tuottajahintataso ala korjaantua, toteaa Tuominen.

Janne Tuominen on ollut maatalouskauppiaana 15 vuotta, josta ajasta noin puolet SSO:lla. Hän on valmistunut agrologiksi (AMK) Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2000. Hän totesi, että hänen 15 vuoden työuransa aikana maatalouskaupassa osamaksukauppa on merkittävästi lisääntynyt:

- Pääsääntöisesti kaikki suuret konekaupat rahoitetaan nykyisin osamaksusopimuksin. Maatalouskauppa on kaupan alana aika kovaa ja nykyisellään konekauppa ehkä siitäkin tiukinta. Me kaupan puolella hengitämme viljelijöiden kanssa samaa ilmaa ja maatalouden menestyminen heijastuu välittömästi kaupankäyntiin.


Kasvukausi 2017


Mennyt kasvukausi oli erityisen poikkeuksellinen. Koko kasvukauden ajan sää pysyi keskimääräistä koleampana ja sitä kautta sadonkorjuuseen päästiin myöhään. Lounais-Suomessa ei kuitenkaan voida valittaa heikosta sadosta ja puimattakin kasvustoista jäi erittäin vähän. Monilla tiloilla, joilla normaalisti kuivuus verottaa satoa, päästiin nyt huippusatoihin.

Korjuukustannukset tosin olivat myöhäisen sadonkorjuuajan seurauksena merkittävän korkeat. Monilla tiloilla huomioitiin jo kasvukaudella kasvustojen myöhäisyys ja luovuttiin viimeisistä kasvitautiruiskutuksista ja lisätyppilannoituksista, jotta kasvuaika ei enää entisestään pitenisi.

Peiliin pitää myös katsoa viljelykasvilajeja ja lajikkeita valittaessa. Myöhäisiä lajeja ja lajikkeita kylvettiin keväällä vielä tavanomaista hyvinkin paljon myöhemmin.

- Vuosi 2017 ei ole tällä alueella katastrofi, mutta omat ongelmansa se tälläkin aiheuttaa. Arvailla vain voi miten se vielä vaikuttaa vuoden 2018 myyntiin, kun maatiloilla ovat kuitenkin tietyt kulut aina olemassa ja jostain niihin tarvittavat pääomat otetaan, usein se heijastuu juuri konekauppaan, sanoo Tuominen.

Syksyn märkyys ja märkään aikaan tehty sadonkorjuu tiivistivät peltoja. Vaikutuksia sillä todennäköisesti on seuraavan vuoden kasvuun, ellei saada kunnon routatalvea tähän väliin.

- Tilakoon kasvu viime vuosina on ollut melko huima. Tilakoon kasvattaminen on saattanut joillakin karata vähän lapasesta, kun vuokrataan 50-60 hehtaarin lisäaloja kiinnittämättä huomiota siihen millä välineillä ja työvoimalla työt lisäalalla pystytään hoitamaan. Maatalouden vaikeuksista huolimatta on pellon hinta ja vuokrahintataso pysyneet merkittävän korkeina, sanoo Tuominen.


Yhteistyössä Agritekin kanssa
 

- Konekaupassa on ollut toki valonpilkahduksiakin, toteaa Tuominen.

Hän kertoo, että erityisen hyvään nousuun heillä on päästy kyntöaurojen myynnissä.

- Myyntiä on vauhdittanut vuonna 2016 Agritekin kanssa solmittu kauppasopimus, jossa SSO:n edustukseen tulivat Kvernelandin kyntöaurat. Uusina edustuksina tulivat myös New Holland –puimurit ja traktorit sekä Case IH:lta traktorit ja puimurit. Agritekin kanssa tehtyyn sopimukseen ollaan SSO:ssa ensimmäisen vuoden jälkeen tyytyväisiä, totesi Janne Tuominen.

SSO tekee yhteistyötä edelleen myös Hankkijan kanssa. Sopimus on tällä erää voimassa vuoden 2018 loppuun saakka.

 

Teksti ja kuva: Raimo Nordman

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Luomuspeltillä maailmalle

  13.02.2019 | Maatalous

  Yrittäjä Simo Larmon tahti on sumuisena marraskuun päivänäkin tiivis. ...

  Agrologien sijoittumistutkimus 2018

  09.04.2018 | Maatalous

  Agrologien Liitto lähetti vuoden alussa kyselyn 207:lle v. 2016 valmis...

  Maatalouskauppa elää maatalouden mukana

  24.01.2018 | Maatalous

  Maatalouskaupan alalla ovat viime vuosien muutokset olleet merkittäviä...

  Sedät jaksaa heilua

  19.01.2018 | Hyvinvointi

  Varhaisena pimeän marraskuun aamuna istun kahden neuvojaveteraanin kan...

  Tiukkoina aikoina pankki vasta punnitaan

  18.01.2018 | Ihmiset

  Etelä-Pohjanmaan Osuuspankissa tulevaan on varauduttu ottamalla yhteyt...