artikkelikuva

Matalan kynnyksen keskusteluapua viljelijöille

09.01.2018

Melan Välitä viljelijästä -projektin ja maakunnallisten hyvinvointihankkeiden työntekijät ovat tavanneet kuluneen vuoden aikana yli 1200 maatalousyrittäjää koko maassa. Yhteyttä projektityöntekijöihin on otettu mm. maatilan talousvaikeuksien, stressi- ja uupumisoireiden, masennuksen, parisuhdepulmien sekä erilaisten elämänkriisitilanteiden vuoksi. Moni on kokenut luottamuksellisen keskustelemisen projektityöntekijän kanssa huojentavan oloa ja tarjoavan uusia näkökulmia omaan tilanteeseen

Tammikuussa 2017 käynnistynyt Välitä viljelijästä -projekti saa rahoituksensa hallituksen maatalousyrittäjien tukemiseen osoittamasta kriisipaketista. Viljelijöiltä tulleiden yhteydenottojen määrä on osoittanut avun tarpeellisuuden, mistä johtuen Melalle myönnettiin lisämääräraha projektin jatkamiseksi vuonna 2018. Viljelijöitä auttavassa verkostossa työskentelee koko maassa neljä Melan projektityöntekijää, yhdeksän MTK:n maakunnallisten hyvinvointihankkeiden työntekijää ja yksi Työtehoseuran työntekijä. Taustaorganisaatiosta riippumatta hanketyöntekijät auttavat viljelijöitä tarjoamalla maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua sekä ohjaamalla tarvittavan asiantuntija-avun piiriin.


Mukana koko elämänkirjo
 

Kuluneen vuoden Välitä viljelijästä -projektityöntekijänä työskennellessäni olen saanut istahtaa lukuisten hämäläisten maatilojen tuvan pöydän ääreen kuuntelemaan, minkälaista on viljelijän elo 2010- luvulla. Käydyissä keskusteluissa on noussut esille mm. kuluneen syksyn pitkä ja voimia vienyt sadonkorjuukausi, kasvavat laskupinot, lyhennysvapaata koskevat neuvottelut pankin kanssa, unettomuus, ärtyneisyys, riidat puolison kanssa ja maatilan jatkamiskysymykset. Viljelijän harteita ei paina pelkästään oman tilan asiat, vaan huoli koko ruoantuotannon tulevaisuudesta. Tuvan pöydän ääressä on yhdessä ihmetelty, itketty, kirottu ja naurettu. Kohtaamisissa viljelijöiden kanssa on mukana koko elämänkirjo.
 

Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin


Maalla on totuttu pärjäämään yksin, ja selviämään tiukoistakin tilanteista hammasta purren. Kynnys avun pyytämiseen voi olla korkea. Moni viljelijä kertoo siirtäneensä yhteydenottoa ja miettineensä, että eihän tämä oma tilanne nyt niin vaikea ole, muilla menee huonommin. Apua voi, ja kannattaa, hakea tuntui oma tilanne sitten kuinka pienelle tai suurelle tahansa. Halu jutella riittää. On hyvä muistaa, että jaettu taakka on aina edes vähän kevyempi kantaa.

Hannele Liimatta
Välitä viljelijästä -projektityöntekijä (Häme)
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

 


 

Linkki Melan sivuilla tästä

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Luomuspeltillä maailmalle

  13.02.2019 | Maatalous

  Yrittäjä Simo Larmon tahti on sumuisena marraskuun päivänäkin tiivis. ...

  Agrologien sijoittumistutkimus 2018

  09.04.2018 | Maatalous

  Agrologien Liitto lähetti vuoden alussa kyselyn 207:lle v. 2016 valmis...

  Maatalouskauppa elää maatalouden mukana

  24.01.2018 | Maatalous

  Maatalouskaupan alalla ovat viime vuosien muutokset olleet merkittäviä...

  Sedät jaksaa heilua

  19.01.2018 | Hyvinvointi

  Varhaisena pimeän marraskuun aamuna istun kahden neuvojaveteraanin kan...

  Tiukkoina aikoina pankki vasta punnitaan

  18.01.2018 | Ihmiset

  Etelä-Pohjanmaan Osuuspankissa tulevaan on varauduttu ottamalla yhteyt...