artikkelikuva

Pienessä yrityksessä toimitusjohtaja tekee kaikkea. Markkinoinnista pääasiassa vastaava Maija Kuronen välillä tehtaan puolella selluvanurullan kimpussa.

Metsäinssi paperitehtailijana

15.06.2018

Metsäteollisuudessa miljardi-investoinnit ovat arkea, mutta pienikin voi olla maan vahvin. Reilun vuoden toiminut Maija ja Jesse Kurosen pieni polvijärveläinen Nordpap lienee tällä hetkellä Suomen suurin selluvanun jatkojalostaja. Metsätalousinsinööri vaihtoi ainakin toistaiseksi korjuun suunnittelun Metsä Groupilla toimitusjohtajan vakanssiin omassa yrityksessä miehensä kanssa.

Nordpap/Kuronen Yhtiöt Oy, toimitusjohtaja Maija Kuronen ja hallituksen puheenjohtaja Jesse Kuronen. Kuulostaa hienolta, eikä siinä mitään. Nimi tosin ei ole yrittäjien hienostelua, sillä se tuli osana viime vuoden maaliskuussa tehtyä liiketoimintakauppaa.

Metsä Groupilla puunkorjuun suunnittelijana ollut Maija osti tuolloin miehensä Jesse Kurosen kanssa Vantaalta muun muassa selluvanusta sairaaloihin imukykyisiä arkkeja leikkaavan Nordpap Oy:n liiketoiminnan.

Yrittäjyys, ja etenkin yhdessä yrittäminen oli kiehtonut pariskuntaa jo kauan. Jesse oli myynyt ja huoltanut lämpöpumppuja kymmenkunta vuotta oman yrityksen kautta, mutta se ei kovimman lämpöpumppuhuuman tauottua olisi tuonut leipää kahdelle. Parin vuoden etsinnän jälkeen yrityspörssistä seuloutui Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josekin tuella Nordpap Vantaalta.

Jesse kuvaa investointia 200 neliön paraatipaikalla olevan omakotitalon hinnaksi Joensuussa. Sillä sai kolme rekkakuormaa koneita, raaka-aineita ja ennen kaikkea olemassa olevia asiakkaita ja valmiita tuotteita.

– Pääsi hyppäämään liikkuvaan junaan. Maaliskuussa (2017) tuli koneet, ja kuun lopussa lähti Norjaan jo ensimmäinen tilaus. Ja on saatu toistakymmentä uutta tukkuriasiakasta, Ruotsiin ja Norjaan menee aika paljon tavaraa.

Tämän vuoden liikevaihdoksi Jesse arvioi kertyvän noin 400-500 000 euroa. Noin tuplasti viime vuoteen nähden.

– Tavoitteena on, että investointi on maksettu viiden vuoden päästä, sitten lähdetään isommin miettimään tuotantoa eteenpäin, Maija Kuronen kertoo.

 

Pienikin voi olla suurin

 

Kuroset jalostavat pääasiassa Metsä Tissuen Mäntän tehtaan pehmopaperia ja selluvanua arkki- ja rullatuotteiksi loppukäyttäjälle sopiviin mittoihin.

Kurosten pääraaka-aine on selluvanu, josta he leikkaavat ja pakkaavat yleisesti terveydenhuollossa ja sairaaloissa kaikkeen pyyhintään ja imeytykseen käytettävää arkkitavaraa 14-15 eri kokoa. Nyt lähelle selluvanun määrää ovat noussut kreppipaperituotteet, joita käytetään suojapaperina hoitopöydillä ja kasvonsuojaliinoina.

Kuroset ovat jo sen verran iso ostaja, että Metsä Tissue toimittaa tehdasrullat valmiiksi 20 tai 60 sentin mittaan leikattuina. Hukkaa, tai mieluumminkin sivutuotetta, tulee noin 5-7 prosenttia. Sille Kuroset miettivät koko ajan muutakin kuin polttokäyttöä, kokeiluun on menossa muun muassa pelletöinti lemmikkien kuivikkeeksi. Kymmenkunta maidontuottajaakin hakee selluvanua lehmien utareliivien pehmikkeeksi.

Kuroset myyvät tuotteet tukkurien kautta. Tavallaan he toimivat näkymättömissä, sillä moni on käyttänyt heidän tuotteita aavistamatta missä ja kuka ne on valmistanut.

– Kyllä se itsestäkin tuntui jännältä synnärillä (synnytyslaitoksella), kun katselin ja tiesin mistä paperi oli.

– Olihan siinä toki paljon muutakin ajattelemista, Maija Kuronen nauraa kahden kuukauden ikäinen Elsa-tyttö sylissä.

Maijan mukaan kauppoja syntyy ja uusia asiakkaita saa, kun laatu on sellaista millaista itsekin käyttäisi. Ja toimitusvarmuus on mitä sovitaan.

– Jututtaa vaan ja kysyy rohkeasti. Minusta on mukava lähestyä asiakkaita ja katsoa, mitä meillä olisi heille tarjota. Siitä se sitten lähtee.

Tavoitteena on myös viennin kasvattaminen. Toukokuussa yrittäjät olivat viikon Jordaniassa katastrofialueella etsimässä uusia asiakkaita Karelia ammattikorkeakoulun FINPETRA-hankkeen vienninedistämisprojektin matkalla. Maija Kuronen uskoo suomalaisen, neitseellisestä pitkäkuituisesta sellusta tehdyn paperin kiinnostavan maailmalla myös heidän tuotteissa.

– Aiemmin Suomesta isolta firmalta paperia tuonut Suomen kunniakonsuli oli oikein kiinnostunut meidän tuotteista. Meillä on sairaalapuolella paperia, jota hän ei ollut ennen nähnytkään. Katsotaan, mitä se tuo tullessaan.

Vastaavia yrittäjiä on Kurosten mukaan Suomessa kourallinen, ja kaikki toimivat jollain omalla erityisalalla. Isot toimijat eivät taivu nopeisiin tilauksiin, hyvin erilaisiin mittoihin ja pieniin määriin, joten heidän kokoisille on tilausta. Ja kauppa käy.

– Kysyntää on sen minkä ehtii tekemään. Tilauskannat ovat nousseet räjähdysmäisesti. Selluvanutuotteita meni joulukuussa 10 lavaa kuukaudessa, nyt lähti noin 60.

– Selluvanua kulkee tuotannon läpi 25-30 tonnia kuukaudessa. Kreppipaperia 10-15, jopa 20 tonnia, Maija laskee.

Jesse lisää, että huikeita määriä pieni yritys pystyykin suikaloimaan.

– Sitä tahtia tavaraa menee, että ollaan selluvanun puolella ilmeisesti Suomen suurin valmistaja tällä hetkellä. Meillä menee kuukaudessa se, mitä toiset ostaa vuodessa.

Nordpap työllistää nyt Kurosten lisäksi kaksi työntekijää ja ainakin yhdelle uudelle alkaa olla tarvetta. Työllistäminen ei ole heille peikko, vaan positiivinen pakko.

– On hieno asia jos voi tarjota paikallisille työtä, Maija toteaa.

Eikä hyvien työntekijöiden saannissa ole ollut mitään ongelmaa.

 

Jesse Kuronen, Maija Kuronen ja kaksi kuukautta vanha Elsa. Takana sähkötoiminen haspeli, jolla puretaan raaka-aineiden tehdasrullat paperirainoiksi.

 

Paluu metsään vielä auki

 

Satakunnan Pomarkusta maatilalta Joensuuhun metsätalousinsinööriksi opiskelemaan tullut Maija Kuronen kertoo metsän vetäneen häntä aina puoleensa.

– Siellä on leikitty ja touhuttu, ja isän kanssa puusavotta tehty. Luontoon pääsy on aina ollut minulle tärkeää.

Kuronen valmistui vuonna 2011, ja sai heti paikan metsäsuunnittelijana nykyisessä metsänhoitoyhdistys Savotassa Kaavilla. Sieltä ura urkeni Metsä Groupin metsäasiantuntijaksi puunostoon vuorotteluvapaan sijaiseksi Tohmajärvelle. Sen jälkeen viisi vuotta meni korjuupuolella Ylä-Karjalasta Sotkamoa ja Kuhmoa myöten.

Kysymykseen aikooko hän palata metsään Kuronen nauraa, että en tiedä vielä tänäänkään. Kysyin sitä edellisenä päivänä sovittaessa haastattelua.

– Käyn jaakobinpainia itseni kanssa. Vuoden loppuun ainakin katsotaan tytön kanssa miten elämä menee eteenpäin ja mietitään mitä elämällään tekisi.

– Kyllä se metsäkin kiehtoo edelleen, mutta oma yritys on aina oma yritys.

Vuoden lopussa on täynnä ensimmäinen kokonainen toimintavuosi paperitehtailijana ja toimitusjohtajana, mikä kertoo myös sen uran oikeista iloista ja menoista.

Sinällään Maija tykkäsi työstä metsässä ja etenkin työstä puunostossa metsäasiakkaiden kanssa.

– Se on ehkä eniten sitä minun omaa itseäni.

– Se vain, että työtä on todella paljon per yksi ihminen. Minullakin kilometrejä kertyi ja päivät olivat 12-tuntisia.

Ennen äityislomalle jäämistä hän teki metsähommia ja paperitehtailijan työtä yhtä aikaa päällekkäin. Viikot tosin enää 40-tuntisina mutta viikonloput tehdastyöläisenä. Kuronen näkee, että paluu metsäalalle olisi helppoa.

– Koulutus uusiin asioihin on niin hyvää. En tiedä, mitä työnantaja tarjoaa pitkän äitiysloman jälkeen. Ehkä uutta työnkuvaa, Maija Kuronen pohtii.

 

Teksti ja kuvat: Vesa Martikainen

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Unkarin metsätalous suurien muutosten edessä

  08.03.2019 | Metsä

  Unkarin vuosisademäärä on pysynyt entisenä noin 400 - 800 millimetriss...

  Kuntalainen ja ilmastonmuutos

  08.03.2019 | Metsä

  Ympäristöpäällikkö Miira Riipinen Suomen Kuntaliitosta sanoo, että kun...

  Tuotantosuuntana hiilensidonta?

  08.03.2019 | Metsä

  Metsän hiilinielussa hiiltä virtaa ilmasta metsäekosysteemiin elävän b...

  Tärkein onkin mykorritsa

  22.10.2018 | Metsä

  - Alun perin minut palkattiin Metsäntutkimuslaitokseen tutkimaan paran...

  Ettei metsää unohdettaisi - Metsäosaajia maakuntahallintoon

  24.09.2018 | Ihmiset

  Tuleeko maakuntamullistus ja maakuntavaalit on hallituksen ja eduskunn...