artikkelikuva

Minäkö eläkkeelle?

Työturvallisuuskeskuksen kirjasen voit lukea myös netissä

09.02.2017

Eläkkeelle siirtyminen on iso elämänmuutos. Vuosikymmenten työssäolo loppuu ja sen tuomat elämänsisällöt vaihtuvat tuntemattomaan. Henkinen ja fyysinen sekä taloudellinen tilanne ja yhteiskunnallinen asema muuttuvat. Muutos koskee myös perhettä ja työyhteisöä. Kannattaako työtä sittenkin vielä jatkaa? Onko eläkkeelle jääminen vanhasta luopumista vai uuden saamista?

Työturvallisuuskeskus TTK:n julkaisema Minäkö eläkkeelle! -kirjanen käsittelee laajasti eläkkeelle siirtymisen vaiheita ja antaa käytännön neuvoja eläkkeelle lähtijöille, mutta myös työpaikoille eläkkeelle siirtymisen vaikutuksien huomiointiin.

Yli 50 000 ihmistä siirtyy vuosittain vanhuuseläkkeelle. Se tarkoittaa Porvoon kaupungin verran ihmisiä. Eläkkeelle saattaa joutua myös ihan yllättäen yrityksen organisoidessa toimintaansa uudelleen tai vaikeasti sairastuessa. Työelämä on nykyään niin kiireistä, ettei eläkeasioita välttämättä ehdi ajatella työssä ollessaan.

Eläkkeellä on Suomessa 1,5 miljoonaa ihmistä, joten ihan pienestä joukosta ei ole kysymys. Eläkeläisten merkitys on yhteiskunnallisestikin tärkeä, sillä he ovat merkittävä kuluttajaryhmä, työvoimareservi ja vapaaehtoistyöjoukko.

Eläkkeelle siirtymiseen liittyy paljon vanhasta luopumista, kuten työstä, työyhteisöstä ja työkavereista, mutta toisessa vaakakupissa on suurempi vapaus, mahdollisuus tehdä uutta, erilaista ja virkistävää. Mahdollisuuksia uudessa tilanteessa on paljon. Suureen muutokseen ei tarvitse rysäyttää täysillä. Muutoksen ennakointi alkaa sillä, että ottaa asioista selvää ja tekee uuden elämäntilanteen edellyttämät säädöt ajoissa. Monia asioita pystyy hoitamaan myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

Sanotaan, että eläkepäivien koittaessa alkaa virkeä kolmas ikä, keski-iän ja vanhuuden välissä. Tämä aika on yleensä aktiivista, ja sitä leimaavat harrastukset ja muu mieluinen tekeminen. Jos eläke on kohtuullinen, ihminen voi toteuttaa itseään ilman taloudellisia huolia. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole, vaan osa joutuu eläkkeellä ajattelemaan toimeentuloaan tarkemmin kuin töissä ollessaan.

Vaikka elämää yrittää hallita, aina se ei onnistu: milloin loppuvat rahat, milloin terveys tai henkinen kantti, ja yksinäisyys kalvaa vanhenevaa väestöä. Hyvinvointiyhteiskunnassa on onneksi rakenteita, joita voi pyytää apuun hädän hetkellä.

Työntekijän päättäessä jäädä eläkkeelle, työnantajan pitää pohtia, miten eläkkeelle lähtevän työt hoidetaan: jaetaanko niitä muille, palkataanko uusi henkilö ja miten eläkkeelle lähtijän hiljainen tieto pidetään talossa. Perehdyttääkö eläkkeelle lähtevä seuraajansa vai syntyykö yritykseen tietokatkos? Jotta työnantaja ehtisi hakea vastauksia näihin kysymyksiin, työntekijän olisi hyvä ilmoittaa hyvissä ajoin eläkkeelle lähtemisestään.

Minäkö eläkkeelle! -kirjanen on syntynyt ajatuksesta, että työuran jatkamista tai eläkkeelle siirtymistä varten olisi hyvä saada kuulla kokemuksia ja ajatuksia, joita voisi hyödyntää omalta osaltaan. Kirjasta varten on haastateltu erilaisissa töissä olleita, jo eläkkeelle siirtyneitä henkilöitä. Kirjasessa on myös tietoa eläkeläisistä ja toimintaohjeita työnantajille ja eläkettä harkitseville.

 

Minäkö eläkkeelle! Rauno Pääkkönen, TTK 2016: http://ttk.fi/files/5092/Minako_elakkeelle_nettiversio.pdf

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Metsäasiantuntijana maailmalla

  13.03.2019 | Ihmiset

  "Olivat pinonneet tukit huonosti edellisenä päivänä. Olin jyrkässä vuo...

  Minä, Me ja Muutos

  06.03.2019 | Työelämä

  Suomen Metsäkeskuksen toiminnassa on totisesti tapahtunut suuria muuto...

  Kädenvääntö irtisanomisen helpottamisesta

  30.01.2019 | Työelämä

  Suomen hallituksen kevään kehysriihi toi yllättävän päätöksen: yksilöp...

  25 vuotta luonnontuotetyötä

  10.10.2018 | Ihmiset

  Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry ...

  Metsäasiantuntijoiden golf-kilpailuissa ennätysmäärä osallistujia

  05.10.2018 | Ihmiset

  Metsäasiantuntijoiden sidosryhmä golf-kilpailu pelattiin jo kahdeksatt...