Onni

09.10.2018

Mistä on onni tehty?

Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen” nuoripari muuttaa uudelle paikkakunnalle miehen metsätyönjohtajan pestin myötä. Eletään noususuhdannetta 80-luvulla. Elämä on hyvin tavallista, työtä ja arkea.

Metsätyönjohtaja kertoo onnen hetkistä, joita ”ei voi ostaa”. Hetkiä yksin metsässä tai soutelemassa auringonlaskussa. Lohduttavia ja pysäyttäviä hetkiä, jolloin tuntee itsensä osaksi suurta ja armeliasta luontoa.

Tässä lehdessä kerrotaan Ollikkalan olkipossuista. Onnellisista possuista, jotka saavat kulkea ja tonkia oljissa. Tuottajallakin on hyvä mieli, kun saa seurata tyytyväisten possujen touhuja. Lisäksi hän saa olkipossusta tuplahinnan, kun asiakas maksaa mielellään possun onnesta.

Maataloustuottajan onni on kiven alla. Työtä ja kuluja on paljon, mutta tulo on pieni. Vuorineuvos Reijo Karhinen on selvittänyt maatalouden kannattavuutta ja yrittää löytää 500 miljoonaa euroa lisää maatalouden yrittäjätuloon. Valtio paikkaa maatalouden ongelmia budjettiriihessä 86,5 miljoonalla eurolla.

Onneksi tuottajan asemaan on vihdoin tartuttu. Mutta kaupalla on Karhisen mukaan liian ylivertainen neuvotteluasema. Kun vahva alkaa sanella ja ”neuvottelu” on vain sanahelinää, kärsii heikompi osapuoli. Oli se sitten maataloustuottaja, yrittäjä tai palkansaaja. Onnetonta.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa onnellisuuttaan. Löydänkö onnen aakkoset arkipäivästä? Joskus onnen huomaa vasta, kun sen menettää.

Asiamiehen palstalla puhutaan työuupumuksesta. Se on varsin yleistä ja siitä voi parantua. Oma jaksaminen on kaiken A ja O. Muistetaan siis pitää kaverin ohella myös itsestämme huolta.

”Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa”, kirjoitti Reino Helismaa. Onneksi onnen murusia voi löytyä varsin yllättävistä paikoista. Eiköhän lähdetä etsimään niitä yhdessä?

Toivotan onnellista syksyä teille kaikille!

Tiina Eklund
päätoimittaja
Luonnon Varassa -lehti

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  TES on työelämän sääntökirja

  08.03.2019 | Blogit

  Olipa sitten kyse jalkapallosta, golfista tai yksilöurheilulajista, ni...

  Yhteistyötä eri tasoilla

  06.03.2019 | Blogit

  Alkutalven teemana on ollut yhteistyö eri muodoissaan. LUVA – Luonnonv...

  Mediasota

  10.12.2018 | Blogit

  Tein tänään ensimmäisen radiohaastatteluni Meton puheenjohtajana ja ai...

  Huippuhelteet kurittivat

  22.10.2018 | Blogit

  Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vaikka kulunut ja edellinen kesä ol...

  Onni

  09.10.2018 | Blogit

  Mistä on onni tehty? Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen”...