artikkelikuva

Suurin kokous kautta aikojen

PEFC:n kansainvälinen kokousviikko sujui tyylikkäästi Suomessa

14.12.2017

PEFC Suomi järjesti historian ensimmäisen kansainvälisen kokousviikon Suomessa 13.-17. marraskuuta. Osallistujilta tuli kiitosta järjestelyistä - ja heidän mukaansa Suomi on hyvin eksoottinen maa.

PEFC Suomen markkinointipäällikkö Juha Uppa on ollut kiireinen mies viime viikot. Maailman laajimman metsäsertifiointijärjestelmä PEFC:n kansainvälinen kokousviikko pidetään Suomessa ja Pohjoismaissa nyt ensimmäistä kertaa.

- Kansainvälinen metsäsertifiointiorganisaatio PEFC järjestää kokousviikon vuosittain, mutta nyt ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Kokous on myös suurempi kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Uppa.

- Kokousviikon aikana pidetään yleiskokous ”General Assembly” ja PEFC:n kansainvälinen johtoryhmä kokoontuu. Viikon aikana on lisäksi tarjolla kaikille kiinnostuneille avoimia sidosryhmätilaisuuksia, joihin toivomme paljon osallistujia ja monipuolista keskustelua, sanoo Uppa.

Kokousviikon aiheeksi on valikoitunut älyteknologia ja miten sillä voidaan helpottaa sertifiointia.

- Sidosryhmäseminaareissa kuullaan asiantuntijoiden alustuksia älyteknologiasta ja järjestetään työpajoja. Pohditaan sitä, miten älyteknologia auttaa turvaamaan kestävän metsätalouden, Uppa selventää.

Kokousvieraille on tarjottu mahdollisuus tutustua metsien monikäytön parissa toimivien suomalaisten sidosryhmien toimintaan. Kokoushotellissa esillä ovat muun muassa Suomen Partiolaiset, Suomen Latu ja Suomen metsäkeskus.

- Loppuviikosta kokousedustajat matkustavat tutustumaan Keski-Suomen metsiin ja metsätalouteen, sekä pääsevät vierailemaan uudessa Äänekosken biotuotetehtaassa, kertoo Uppa.

 

PEFC Suomen markkinointipäällikkö Juha Uppa teki suuren työn kansainvälisen kokousviikon järjestelyissä. Kokonaisuus oli onnistunut ja sai kiitosta osallistujilta.

 

Suomalaisia valittiin päättäviin elimiin

 

Yleiskokous päätti henkilövalinnoista. Suomen edustajia valittiin kansainväliseen hallintoon kaksi: Esa Härmälä kolmihenkiseen nimitysvaliokuntaan valmistelemaan johtokuntanimityksiä ja toiselle kolmivuotiskaudelleen kansainväliseen johtoryhmään Riikka Joukio Metsä Groupista.

- Olen todella iloinen siitä, että Suomen PEFC-kokous on historian suurin ja se on erittäin hyvin järjestetty. Osallistujina on sekä jäseniä, että sidosryhmiä. Ulkomaalaiset ovat olleet todella kiinnostuneita näkemään suomalaista yksityismetsätaloutta ja pohjoismaista metsää. Olemme heidän mukaansa eksoottisia, kertoo Riikka Joukio.

Kansainvälisen johtoryhmän kokouksia on vuosittain kolme, joista yksi pidetään kansainvälisen PEFC-viikon aikana.

- Hallituksessa valmistelemme strategian ja seuraamme sen toteutumista, sekä muun muassa hyväksymme eri maiden PEFC-standardit. Niiden tulee olla PEFC:n meta-standardin mukaisia. Meta-standardilla tarkoitetaan yleistä PEFC-standardia, eräänlaista sateenvarjoa, jonka tulee toteutua maakohtaisia standardeja tehtäessä, selventää Joukio.

Meta-standardi päivitetään viiden vuoden välein ja prosessi on paraikaa käynnissä.

- Minusta PEFC:ssä on erityisen hienoa se, että kriteereissä on huomioitu hyvin ekologisia, sosiaalisia ja talouden näkökohtia. Työntekijöiden oikeuksiin ja turvallisuuteen on paneuduttu erityisen hyvin – myös muihin sertifiointijärjestelmiin nähden, painottaa Joukio.

Hallitukseen on haluttu erilaisia toimijoita. On esimerkiksi metsänomistajien ja työntekijöiden edustajia, metsäsektorin yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä.

- PEFC:n vahvuus on siinä, että kuuntelemme aidosti eri sidosryhmiä. Olemme maltillinen, avoin ja osallistava toimija. Haluamme keskustelua ja yhteistä näkemystä, sanoo Joukio.

 

Riikka Joukio valittiin PEFC:n yleiskokouksessa toiselle kolmivuotiskaudelle kansainväliseen johtoryhmään. Myös suomalainen Esa Härmälä valittiin merkittävään toimeen – yhdeksi nimitysvaliokunnan kolmesta jäsenestä.

 

Kehitysjohtaja Sarah Price kehuu PEFC Suomen työtä kokousviikon järjestämisessä: ”Viikko on ollut upea – Fabulous! Olemme saaneet paljon sidosryhmiä mukaan tilaisuuksiin.”

 

PEFC on läpinäkyvä organisaatio

 

Kansainvälisen PEFC:n kehitysjohtaja Sarah Price on työskennellyt metsäalalla 15 vuotta, joista kahdeksan PEFC:ssä Genevessä. Hän on organisaation toimintatapaan oikein tyytyväinen.

- Olemme avoin ja läpinäkyvä organisaatio. Haluamme ylläpitää keskustelua kaikkien sidosryhmien kanssa. Mitä laajemmin asioista keskustellaan, sitä enemmän uusia ajatuksia saadaan, Price toteaa.

Hän on tyytyväinen siihen, että PEFC on jälleen saanut uusia kansalaisjärjestöjä mukaan toimintaansa. Ja PEFC Suomen järjestämä kokousviikko on ollut menestys.

- Viikko on ollut upea - Fabulous! Paljon keskustelua ja paljon sidosryhmiä mukana.

Pricen mukaan seuraava PEFC-kokousviikko tullaan pitämään ensi vuonna Genevessä Sveitsissä, missä PEFC:n kansainvälinen toimisto sijaitsee.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Eklund

 


 

PEFC – Programme for the Endorsement of Forest Certification

 

PEFC on maailman johtava metsäsertifiointijärjestelmä, joka tukee kestävää metsänhoitoa. Ryhmäsertifiointimahdollisuus tukee pien- ja perhemetsänomistajien liittymistä PEFC:hen.

PEFC on itsenäinen, sitoutumaton ja tuottoa tavoittelematon organisaatio, joka tukee kestävää metsänhoitoa kahdella tavoin:

 • Kestävän metsänhoidon sertifikaatin saajan pitää hoitaa metsiään ekologisten, ekonomisten ja sosiaalisten vaatimusten mukaisesti – ihmiset, planeetta ja tuotto tasapainottaen.
 • Chain of Custody-järjestelmä dokumentoi puun alkuperäketjun kannolta lopputuotteeksi.

 

PEFC:n jäsenkunta koostuu 49 maan kansallisista organisaatioista, 28 kansainvälisestä sidosryhmäjäsenestä ja viidestä muusta jäsenorganisaatiosta.

PEFC:n kansainvälinen kokousviikko pidettiin Helsingissä 13.-17. marraskuuta. Ensi vuonna kokousviikko pidetään Genevessä Sveitsissä.

 

Lisätietoja: https://pefc.org


Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Unkarin metsätalous suurien muutosten edessä

  08.03.2019 | Metsä

  Unkarin vuosisademäärä on pysynyt entisenä noin 400 - 800 millimetriss...

  Kuntalainen ja ilmastonmuutos

  08.03.2019 | Metsä

  Ympäristöpäällikkö Miira Riipinen Suomen Kuntaliitosta sanoo, että kun...

  Tuotantosuuntana hiilensidonta?

  08.03.2019 | Metsä

  Metsän hiilinielussa hiiltä virtaa ilmasta metsäekosysteemiin elävän b...

  Tärkein onkin mykorritsa

  22.10.2018 | Metsä

  - Alun perin minut palkattiin Metsäntutkimuslaitokseen tutkimaan paran...

  Ettei metsää unohdettaisi - Metsäosaajia maakuntahallintoon

  24.09.2018 | Ihmiset

  Tuleeko maakuntamullistus ja maakuntavaalit on hallituksen ja eduskunn...