artikkelikuva

Kun kunttakerros ei enää riitä

Puunlatvoista löytyi uusi bisnes

29.09.2017

Seikkailupuisto eli ”Adventure Park”, missä ihmiset rentoutuvat vapaa-ajallaan puissa kiipeillein, on ollut pitkään maailmalla tunnettu tuote. Suomeen puistoja on perustettu useita parin viime vuoden aikana.

SeikkailuSveitsi yllättää ensikertalaisen. Korkealla männyissä risteilevät reitit, missä ihmiset kiipeilevät. On sekä nuoria, että perheellisiä lapsineen. Ja kaikki etenevät rohkeasti korkeuksissa.

SeikkailuSveitsin toimitusjohtaja Anne Oksanen – miten päätit perustaa puiston Hyvinkäälle?

- Olin käynyt perheen kanssa muutamassa seikkailupuistossa Suomessa ja ulkomailla. Vuoden 2014 jouluna sain ajatuksen, että voisin perustaa Hyvinkäälle seikkailupuiston, kertoo Oksanen.

Oksanen on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Kun uusi liikeidea tuli mieleen opiskeluvapaan aikana, oli hyvä hetki tarttua siihen. Tehtyään riittävästi laskelmia ja selvityksiä, hän esitteli idean Hyvinkään vt. kaupunginjohtaja Jyrki Mattilalle.

- Kaupunginjohtaja piti ideaa hyvänä. Asiat lähtivät etenemään ja ensimmäisen virallisen hakemuksen seikkailupuiston perustamisesta jätin juhannusviikolla 2015, kertoo Oksanen.

 

 

Seikkailupuisto sijaitsee luonnonsuojelualueella

 

Hyvinkään Sveitsinpuisto on 276 hehtaarin laajuinen virkistysalue, josta 96 hehtaaria kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan. Seikkailupuisto esitettiin perustettavaksi luonnonsuojelualueelle, mikä toi omat haasteensa.

- Hakemus seikkailupuiston perustamiseksi lähetettiin edelleen ELY-keskuksen arvioitavaksi. ELY-keskus totesi, ettei seikkailupuisto vaaranna alueen luonnonsuojelutavoitteita ja lisää alueen virkistys- ja vapaa-ajan käyttöä, kertoo Oksanen.

Toinen haaste tuli, kun vieressä sijainnut Hyvinkään Rantasipi-hotelli päätti lopettaa toimintansa, mutta;

- Hotellille löytyi pian uusi omistaja. Täysin uudistunut hotelli Spa Hotel Sveitsi avataan lokakuussa. Sinne tulee kylpylä, kokouspalveluita sekä elokuvateattereita, kertoo Oksanen.

 

Seikkailupuiston toimitusjohtaja Anne Oksanen.

 

Taattua "Mersun-laatua" toimittajalta

 

Aluksi arboristi ja metsuri kävivät lävitse alueen puut ja kartoittivat niiden kunnon. Seikkailupuiston rakentaminen tilattiin turvallisuudestaan ja laadustaan tunnetulta saksalaiselta Faszinatour -yritykseltä, jolla on yhdeksän seikkailupuistoa Suomessa ja kaikkiaan noin 500 maailmalla.

- Ostimme koko paketin alan "Mersulta" eli ratojen suunnittelun, elementit, rakentamisen, koulutuksen, sekä tarkastukset, kertoo Oksanen.

Kuusi miestä saapui Suomeen ja he kokosivat rataa kolmen viikon ajan. Seikkailupuisto avattiin yleisölle 22. huhtikuuta 2016.

- Puiston valmistuminen kesti hakemuksen jättämisestä yhdeksän kuukautta. Olenkin sanonut, että seikkailupuisto on kolmas lapseni, hymyilee toimitusjohtaja Oksanen.

 

 

Mäntyä ja lehtikuusta

 

Saksalaisten rakentajien mukaan mänty on erittäin hyvä puu puiston rakentamiseen. Radan puurakenteet ovat käsittelemätöntä lehtikuusta.

- Rata on suunniteltu niin, ettei se vahingoita puita. Mitään ei ole kiinnitetty puiden kaarnan lävitse. Vaijereiden kiinnitys on tehty niin, ettei puiden nestekierto häiriinny, selventää Oksanen.

Jokapäiväiset turvatarkastukset tehdään itse. Ensimmäisen seikkailukauden jälkeen turvalaitteet lähetettiin tarkastettavaksi Saksaan, mutta tulevina kausina tarkastukset voidaan suorittaa Suomessa.

- Lisäksi TÜV Thüringen -yritys tarkastaa radat vuosittain. ERCA eli European Ropes Courses Association on standardisoinut tarkastukset ja kouluttaa toimijoita, kertoo Oksanen.

Viime vuonna kiipeilykausi päätettiin isänpäivän paikkeilla. Jatkossa SeikkailuSveitsissä on tarkoitus kiipeillä talvellakin. Talven ei pitäisi olla ongelma radan rakenteille, sillä Rovaniemelläkin on rata ja pohjoisin on nousemassa Leville.

 

 

Lähilomaa ja onnistumisia

 

Oksasen mukaan kiipeily sopii kaikenikäisille.

- Seikkailupuistossa on pidetty 70-vuotisjuhlia, koulujen liikuntatunteja, Tyky-päiviä, polttareita ja synttäreitä sekä hauskoja hetkiä perheen ja ystävien kanssa, kertoo Oksanen.

Vierailijat tulevat radalle pääasiallisesti pääkaupunkiseudulta ja Hyvinkään lähialueilta. Myös ulkomaalaiset turistit ovat löytäneet puiston.

- Matkan pituuden ei pitäisi olla itseisarvo, vaan kohteen. Niin kuin on lähiruokaa, pitäisi myös lähiloman arvostusta nostaa Suomessa, pohtii Oksanen.

Mikä kiipeilyssä sitten erityisesti viehättää ja miksi suosittelisit kokeilemaan lajia?

- Onnistuminen ja itsensä voittaminen. Täällä on käynyt erityisnuoria, joiden kanssa on koettu hienoja onnistumisen elämyksiä.

- Kun onnistut, paina mieleesi onnistuminen. Niin voit palata myöhemmin siihen hetkeen, kun onnistuit. Ja luotat omaan osaamiseesi paljon paremmin, hymyilee Oksanen.

 

 

Teksti ja kuvat: Tiina Eklund

 

Lisätietoja:

Hyvinkää Seikkailupuisto: http://www.seikkailusveitsi.fi/

Faszinatour: http://www.faszinatour.eu/

TÜV Thüringen: https://www.tuev-thueringen.com/

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Metsäasiantuntijana maailmalla

  13.03.2019 | Ihmiset

  "Olivat pinonneet tukit huonosti edellisenä päivänä. Olin jyrkässä vuo...

  25 vuotta luonnontuotetyötä

  10.10.2018 | Ihmiset

  Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry ...

  Metsäasiantuntijoiden golf-kilpailuissa ennätysmäärä osallistujia

  05.10.2018 | Ihmiset

  Metsäasiantuntijoiden sidosryhmä golf-kilpailu pelattiin jo kahdeksatt...

  Tähtäimessä ensi vuoden MM-kilpailut

  25.09.2018 | Ihmiset

  Viime talven Pyeongchangin olympialaisissa Seppälä nousi valtakunnan t...

  Ettei metsää unohdettaisi - Metsäosaajia maakuntahallintoon

  24.09.2018 | Ihmiset

  Tuleeko maakuntamullistus ja maakuntavaalit on hallituksen ja eduskunn...