artikkelikuva

Rentouttavaa metsätaitoilua

23.05.2017

Vaikka metsätaitokilpailussa mitelläänkin paremmuudesta metsänarvioinnissa, itsensä kehittäminen, sekä muiden metsäasiantuntijoiden tapaaminen ja varsinkin rentoutuminen ovat itse asiassa koko homman merkittävin asia.

Parhaimmillaan koko taitoilupäivän ajaksi unohtuvat kaikki työasiat. Usein jo matkalla, mutta viimeistään kisapaikalla kilpailuohjeisiin ja tehtäväjärjestykseen tutustumisen jälkeen aletaan keskittyä tuleviin tehtäviin.  Tehtäväradalla keskittyminen vie huomion muusta maailmasta kokonaan – kilpailuaikaa toki pitää seurata. Sellainen ajatustauko arjen asioista tekee todella hyvää.

Radan kiertämisen jälkeen alkaa tehtävien ja vastausten spekulointi itsekseen ja kavereiden kanssa. Ensin käsitellään pienempiä tehtäviä. Miten on vastauksiin päädytty ja oliko vaihtoehtoja. Pikkuhiljaa lähestytään tärkeimpien tehtävien mittauksia, kierrellen ja kaarrellen sekä viimein myös vastauksia ihmetellen. Tehtävien läpikäymisen jälkeen muodostuu pikkuhiljaa käsitys kuka olisi voinut pärjätä parhaiten. Siinä jo harmitellaan joitakin vastauksia ja ollaan tyytyväisiä toisiin, vaikka oikeista vastauksista ei vielä tietoa olekaan.

 

Varmuutta omaan osaamiseen

 

Pesulla on jo käyty ja ehkä lounasteltukin, kun järjestäjät toimittavat oikeat vastaukset näkyville. Hetken on ihan hiljaista. Sitten alkaa kuulua kommentteja; tuo osui, pitikin tehdä noin tai pieleen meni. Ja taas spekuloidaan. Kukaan ei onnistu aina, mutta osallistuminen lisää varmuutta. Toki joku on kuitenkin onnistunut toisia paremmin, mikä selviää, kun vertaillaan saatuja pisteitä. Myöhemmin kun myös järjestäjät saavat tulokset laskettua, palkitaan kilpailussa parhaiten onnistuneita. Voittajia ovat kuitenkin kaikki, jotka ovat saaneet itsensä hetkeksi irti arjen kiireistä ja lähteneet tapaamaan kavereita kisailun lomassa.

Taitoiluun käytetty aika tulee kyllä muunlaisena hyötynä takaisin. Rentoutumisen ohella sillä on merkittävä vaikutus käytännön työssä. Kisoja käymällä saa nopeasti tarkan palautteen omaan arvioon verrattuna.  Vaikka metsistä ja puustoista onkin olemassa valmiiksi kerättyä tietoa, on metsätiedoista käytännössä aivan erilainen varmuus, kun voi luottaa myös omaan arviointiin. Luottamus omaan osaamiseen tuo myös tehokkuutta metsätöiden toteutusvaiheeseen.

 

Aloittelijat perehdytetään lajiin

 

Metsätaitoiluun osallistumista on aivan turha arastella. Kokeneilta harrastajilta saa neuvoja tehtäväkortin täyttöön ja muutenkin kilpailun kulkuun, mutta varsinkin suhtautumiseen kilpailuissa pärjäämiseen; etevimmätkin putoavat välillä maan pinnalle. Aloituskynnyksen madaltamiseksi ainakin Keski-Pohjanmaan Metsäurheilijoiden (KPMU) kisoissa on mahdollista kiertää rata osallistumatta kilpailuun. KPMU:ssa onkin onnistuttu pitämään erityisesti työikäisten asiantuntijoiden määrä suhteellisen korkeana. Uusia taitoilijoita houkutellaan aktiivisesti mukaan lupauksella perehdyttää lajin pariin, tietenkin asioissa pääsee etenemään myös itse perehtymällä. Jokaiselle kilpailijalle muotoutuu ajan saatossa omat rutiininsa tehtävien suorittamiseen, eikä yhtä oikeaa tapaa ole olemassa. Tarkkoja mittavälineitä ei kisoissa saa käyttää, joten lopullista vastausta ruksattaessa on osattava arvioida.

Työnantajien suhtautumisella on tietysti merkitystä osallistumisaktiivisuteen. Taitoilua ei pitäisi ajatella pelkkänä ajankuluttajana, vaan pitää nähdä myös sen hyödyt. Näitä hyötyjä ajatellaan mm. metsätaitoilevassa metsäpalveluyrityksessä,  METSÄn tähden Tiimi Oy:ssä, jonka koko neljän hengen porukka harrastaa metsätaitoilua. Porukalla käydään useissa kisoissa talvella ja kesällä. Kilpailujen lisäksi aktiiviset taitoilijat ovat usein myös järjestämässä kisoja. Koko METSÄn tähden väki on mukana myös 8.-9. syyskuuta järjestettävien SM-Metsätaito 2017 Keski-Pohjanmaalla kisojen organisaatiossa. Tulevaisuuden suunnitelmissa onkin, että uuden väen toivotaan harrastavan metsätaitoilua.

Teksti: Harri Simola


artikkelikuvaSuosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Metsäasiantuntijoiden golf-kilpailuissa ennätysmäärä osallistujia

  05.10.2018 | Ihmiset

  Metsäasiantuntijoiden sidosryhmä golf-kilpailu pelattiin jo kahdeksatt...

  VLTAVAN LÄHTEILLÄ

  11.04.2018 | Metsä

  Sumavan kansallispuisto on kooltaan lähes 70 000 hehtaaria. Metsää ala...

  Puunlatvoista löytyi uusi bisnes

  29.09.2017 | Ihmiset

  SeikkailuSveitsi yllättää ensikertalaisen. Korkealla männyissä risteil...

  Kesäinen kesäpäivä Varsinais-Suomessa

  19.09.2017 | Ihmiset

  Päivän aloitti edustajiston kokous. Liiton hallituksen puheenjohtaja k...

  Haulikkoampujien eliittiä

  19.09.2017 | Ihmiset

  Suomen Metsästäjäliiton haulikkolajien SM-kilpailut pidettiin 28.-30. ...