artikkelikuva

Kokeellisen ekologian labran 16 lasihuoneesta neljään sai jopa 40 asteen pakkasen. Revontuletkin loimuaisivat hyvin lasikaton läpi, mutta Leila Laukkasen urakkana on kuitenkin löytää tiloille tutkimuskäyttöä.

Uusi työ, uusi ura – uuden opettelu piristää

12.12.2017

Metsäkeskuksen leivissä Pohjois-Karjalassa 30 vuoden työuran tehnyt Leila Laukkanen hyppäsi syyskuussa Ilomantsiin perustetun Megrin Matkailun kehitysjohtajaksi. Vaikka matkailu on vieras toimiala, niin Laukkasella on vahva usko onnistumisesta reilun ronskilla metsämiesasenteella.

Leila Laukkanen, 54, naurahtaa, että pitääkö se sanoa ääneen kun utelen häneltä sitä, onko nyt mukavampaa kuin Metsäkeskuksella. Tosin takana on vasta vajaa kaksi kuukautta uudessa pestissä.

- On. Tässä voi toteuttaa itsessään eri osa-alueita. En ole luonnoltani pelkästään paperinpyörittäjä tai virkamies. Töitähän tässä saa tehdä, mutta se on mielenkiintoista.

- On kiva kun voi opetella vielä tälläkin iällä jotain uutta. Koen olevani vielä liian nuori vain odottelemaan milloinka ne eläkepäivät alkavat.

Ei metsätalousinsinööriksi (AMK) Joensuusta 1999 metsä- ja puutalouden markkinoinnin koulutusohjelmasta valmistunut Laukkanen ole pelkästään pyöritellyt papereita metsäkeskuksessakaan.

Metsätalousteknikoksi 1987 valmistunut Laukkanen toimi 15 vuotta metsänparannuspuolen työnjohdossa, suunnittelussa ja metsäneuvonnassa Ilomantsissa. Vuodesta 2013 työ oli Joensuussa muun muassa metsänomistajien ja toimihenkilöiden koulutuksen ja kouluyhteistyön organisointia sekä metsäkeskuksen viestintää.

Iso ponnistus jo kuusi kertaa on ollut Silva-metsänäyttely Joensuussa, jonka näyttelypäällikkö hän oli tänä kesänä.

- Ensimmäinen Silva oli 1999. Siitä minä olen tykännyt kuin hullu puurosta, Laukkanen innostuu.

Toisaalta ikä on myös voimavara Laukkanen muistuttaa. Ennen tehty työ, luodut kontaktit sekä elämän- ja työkokemus ovat ravitseva pohja oppia ja tehdä myös ihan muuta. Leila Laukkanen valikoitui kehitysjohtajaksi 14 hakijan joukosta vailla isompaa matkailukokemusta. Hän itse pohtiikin, että juuri hänen monipuolinen työura matkailua sivuten ja laaja yhteistyöverkosto olivat hänen vahvuuksia.

 

Leila Laukkasen työtä on myös luoda yhteistyöverkostoa. Naapuri Hannu Sallinen oli juuri lopettelemassa savusaunan lämmitystä illan asiakkaille.

 

Lämpöä piisaa, tuumasi Leila Laukkanen 95 asteisen savusaunan ovella. Vielä pikkaisen siintymistä, ja löylyaikaa on seuraavaan aamuun, Laukkanen arvioi.

 

Uskallettava lähteä uutta kohti

 

Leila Laukkanen kuvaa itseään helposti lähestyttäväksi, puheliaaksi, positiiviseksi ja ihmisten kanssa viihtyväksi. Hän kertoo myös aina tykänneensä asiakaspalvelusta.

Metsään Laukkasen veivät jo pikkutyttönä Ilomantsin naapurikunnassa Tuupovaarassa savottareissut isän ja hevosen kanssa.

- Viimeisinä vuosina kun isä teki hankintaa hevosella, niin minä menin suksien kanssa tyhjässä reessä palstalle. Laskin siellä mäkeä kuorman teon ajan ja hiihdin takaisin.

Laukkanen kertoo viihtyvänsä välittömässä ja reilussa metsämiesmeiningissä, jossa toiminta on suoranuottista. Suunnitellaan ja sitten tehdään.

- Ja sanon metsämies, koska en ole ikinä kokenut, että minua olisi huonontanut se, että sanotaan metsämies.

Mekrijärvellä on tutkittu maailmaa metsäjäniksistä ilmastonmuutokseen. Tutkimusten peruina kaupan mukana tulivat muun muassa miljoonia EU-rahaa nielleet kokeellisen ekologian laboratorio, sähköä hakkeella tekevä chp-laitos ja koepelletöintilaitos.

Laukkanen saakin nyt käyttää myös Megrin Matkailun kehitysjohtajana metsäosaamistaan ja metsäkontaktejaan. Työnä on löytää myös niille ostajia, vuokraajia tai yhteistyökumppaneita.

- Etsitään käyttöä yhdessä eri toimijoiden kanssa. Viritteillä on tutkijaorganisaatioiden kanssa selvityksiä, joilla esimerkiksi laboratorion saisi käyttöön kansainvälisesti.

Leila Laukkanen rohkaisee muutokseen ja uuden opetteluun, jos siltä kerran omassa sisimmässä tuntuu. Moni ei olisi tänä päivänä lähtenyt vakinaisesta työstä juuri perustetun uuden yrityksen palvelukseen vieraalla toimialalla, mutta Laukkaselle se oli ihan ok.

Toki pienenä takaporttina on, että hän haki ja sai metsäkeskukselta toimivapaata. Se on omalla tavalla turvallisinta sekä hänelle että yrittäjillekin, mutta ei ratkaissut Laukkaselle uuden pestin vastaanottamista.

- Jos en olisi saanut toimivapaata, niin olisin lähtenyt joka tapauksessa. Oli kirkkaana mielessä, että jotain muuta olisi vielä mukava kokeilla.

Laukkasen mukaan palaute on ollut vain positiivista. Onnitteluissa ovat toistuneet sanat rohkeus ja haasteellisuus.

- Luonteeltaan turvallisuushakuisellehan tämä olisi varmasti kauhistus. Aamulla ei välttämättä tiedä ollenkaan, mitä asioita tulee päivän mittaan vastaan.

- Mutta ne on vain ratkaistava tavalla tai toisella.

Onko hän nyt sitten niin sanotusti eläkevirassaan?

- En minä tiedä, eikä tarvitsekaan tietää. Aika näyttää, Laukkanen hymyilee.

 

Mekrijärvellä on käytetty EU-tukirahaa tutkimustoiminnassa. Nyt matkailua viritellään iskuun pitkälti yrittäjien rahalla.

 


Tutkimusasemasta matkailukeskus

 

Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt oy möivät kesällä Ilomantissa olevan lakkautetun Mekrijärven tutkimusaseman ilomantsilaisille yrittäjille Hannu Urjanheimolle, Anita Timoselle ja Erkki Hukalle. He pistivät tontille ja tiloihin pystyyn Megrin Matkailu oy:n.

Kauppahinta on liikesalaisuus, mutta toiminnan tavoite ei.

- Tarkoitus on olla muutaman vuoden sisällä yksi alueen vetovoimaisimpia matkailukohteita, Megrin Matkailun hallituksen puheenjohtaja Hannu Urjanheimo sanoo.

Megrin Matkailu sijaitsee Mekrijärven rannalla. Tilaa löytyy aina 60 hengen seminaareista pienempiin kokouksiin. Majoitustilaa on 60 hengelle ja saunoja piiluhirsisestä savusaunasta alkaen. Vuonna 1924 Mekrijärven kouluksi rakennettu päärakennus remontoidaan sisältä vastaanottotilaksi ja juhlataloksi.

Urjanheimo uskoo vahvasti luontoon, metsään ja tarinoihin matkailun vetovoimatekijöinä. Ja Mekrijärven hyvälle maineelle muun muassa tutkijoiden parissa.

- Me taidamme yleensä olla liian vaatimattomia siitä, mitä meillä on. Esimerkiksi jo pilkillä käynti on ulkomaalaisille elämys.

- Ja me etsitään tarinoita: vieressä on Sissola, viimeinen isojen runonlaulajien suvun kotitalo, meillä on sotahistoriaa ja Kalevalaa.

Mekrijärvi oli myös isolle joukolle opiskelijoita harjoittelujen ja kesäopintojen tukikohta.

- Pelkästään jo heidän saaminen esimerkiksi vuositapaamisille olisi merkittävä asiakasryhmä, Urjanheimo näkee.

 

Hannu Urjanheimon ja Leila Laukkasen mukaan Megrin Matkailu on ensi suvena jo täydessä iskussa. Taustalla juhlataloksi remontoitava vanha koulu. Suojellun koulun suunnitteli eduskuntatalonkin piirtänyt arkkitehti.


 

Teksti ja kuvat: Vesa Martikainen

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  Metsäasiantuntijana maailmalla

  13.03.2019 | Ihmiset

  "Olivat pinonneet tukit huonosti edellisenä päivänä. Olin jyrkässä vuo...

  Minä, Me ja Muutos

  06.03.2019 | Työelämä

  Suomen Metsäkeskuksen toiminnassa on totisesti tapahtunut suuria muuto...

  Kädenvääntö irtisanomisen helpottamisesta

  30.01.2019 | Työelämä

  Suomen hallituksen kevään kehysriihi toi yllättävän päätöksen: yksilöp...

  25 vuotta luonnontuotetyötä

  10.10.2018 | Ihmiset

  Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry ...

  Metsäasiantuntijoiden golf-kilpailuissa ennätysmäärä osallistujia

  05.10.2018 | Ihmiset

  Metsäasiantuntijoiden sidosryhmä golf-kilpailu pelattiin jo kahdeksatt...