Uutta Kohden

15.06.2018

Olen toiminut reilun kuukauden Agrologien Liitossa ja työ on ollut mukaansa tempaavaa ja mielenkiintoista. Mutta ennen kaikkea: agrologien asiat ovat lähellä sydäntäni.  Uskon, että tämä koulukunta jakaa tietyt perusarvot luonnon, maan ja eläinten kunnioittamisesta sukupolvien ketjussa.

Työssä on yllättävän paljon yhtymäkohtia aiempaan työhöni, jossa toimin hevosalan edunvalvonnan ja yhteistyön kentällä. Mahdollisuuksien hevonen – yhteistyöverkosto piti sisällään samoja elementtejä kuin mitä Agrologien Liitto ry:n, METO Metsäalan Asiantuntijat ry:n ja Metsäalan Yrittäjät ry:n yhdessä perustamasta kattojärjestö LUVA – Luonnonvarat ry. Tavoitteena on olla yhdessä vaikuttavampia etenkin yhteiskuntavaikuttamisen ja koulutuspolitiikan saralla.

LUVAn puitteissa on tehty jouhevaa ja konstailematonta yhteistyötä taustatahojen kanssa. Työ on, kuten edunvalvonta työ usein, hitaasti kentälle konkretisoituvaa. LUVAssa työtä tehdään pienillä resursseilla, mutta jokainen kantaa osuutensa. Työn tutummaksi ja läpinäkyvämmäksi tekemiseksi voisimme esimerkiksi koota tehdyt kannanotot ja lausunnot verkkosivuille kootusti.

LUVA yhteistyö tarkoittaa sotetermein leveämpiä hartioita ja uskottavuutta yhteiskuntavaikuttamisen saralla. LUVAn historia on vielä verrattain lyhyt, reilu pari vuotta, mutta kuten Esko Lappalainen viime lehden blogissaan totesi, perustukset ovat vahvat. Tästä on hyvä jatkaa!

Ympäröivää maailmaamme muokkaavat kiihtyvällä vauhdilla globaalit megatrendit, digitalisoituminen, kuluttajien arvojen muutokset ja kaupungistuminen. Maatalous painii kannattavuuden kanssa ja tukieurot uhkaavat pienentyä jatkossakin. Eikä sovi unohtaa edessä häämöttäviä maakunta- ja soteuudistuksia.

Maakunnat tulisivat olemaan julkisoikeudellisia yhteisöjä, joilla on alueellinen itsehallinto. Niiden tehtäviin on suunniteltu siirtyvän muun muassa maaseudun kehittäminen, maataloustukitehtävät ja lomitus- ja eläinlääkäripalvelut. Nämä siis muutamia mainitakseni maatalouden ja maaseudun kenttää koskien. Myös suuri osa ELY-keskusten, aluehallintovirastojen ja kuntien tehtävistä siirtyisivät maakunnille. Uudistuksen kokonaisuus on valtava, ja sote on aivan oma lukunsa tässä kokonaisuudessa. Avoimia kysymyksiä on paljon ja lähikuukaudet ovat ratkaisevia.

Maakuntauudistus toisi tullessaan muutoksia myös maatalousyrittäjille ja maaseudun toimijoille ja kehittäjille lupa-, valvonta-, rahoitus- yms. prosessien muutosten myötä. Agrologien kentällä esimerkiksi ELYt ja kuntien maaseutuhallinnot ovat merkittäviä työllistäjiä. Agrologien Liiton vuonna 2017 teettämän selvityksen mukaan kuntien maaseutuviranomaistehtäviin työllistyi hieman vajaa 10 % kyselyyn vastanneista vuonna 2015 valmistuneista agrologeista.

Maailma muuttuu ja muutoksessa on pysyttävä mukana. Kannustankin viimeistään tässä vaiheessa kiinnostumaan suunnitteilla olevasta maakunta- ja soteuudistuksesta, seuraamaan valmistelua ja vaikuttamaan! Edunvalvonta on ihan jokaisen meidän tehtävä, vaikka toimintamallit ja -ympäristö muuttuvatkin. Maakuntauudistusasiaan pureudutaan lisää Jyväskylässä Agrologien Liiton ja Meton alueyhdistystoimijoiden tapaamisessa lokakuussa. 

Kasvukausi sai toukokuussa historiallisen lämpimän startin. Nauttikaa Suomen luonnosta ja kesästä!  

 

Anne Laitinen
Agrologien Liiton toiminnanjohtaja
LUVA – Luonnonvarat ry:n sihteeri

 

Suosituimmat

  Einarin perintö

  26.03.2018 | Metsä

  Juha Vidgrén kirjoittaa työhuoneessaan tekstejä historiateokseen, joka...

  Sikalasta sirkkafarmiksi

  20.03.2018 | Tuotteita luonnosta

  Lämpö hyväilee ihoa ja korvissa sirisee. Floridan sijasta olemme kuite...

  Perunaneuvojana Pohjois-Koreassa

  13.03.2018 | Maatalous

  Pohjois-Korea keikkuu otsikoissa viikoittain, eikä kovin myönteisessä ...

Muut

  Onni

  09.10.2018 | Blogit

  Mistä on onni tehty? Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen”...

  Metsäsektorilla menee hyvin ja se näkyy meilläkin

  18.09.2018 | Blogit

  Metsäalalla on ollut hyvä vire päällä jo jonkun aikaa. Tämän vuoden ta...

  Uutta Kohden

  15.06.2018 | Blogit

  Olen toiminut reilun kuukauden Agrologien Liitossa ja työ on ollut muk...

  Hyvä - Parempi - Työntekijä

  14.06.2018 | Blogit

  METO – Metsäalan Asiantuntijat teki reilut kolme vuotta sitten työaika...

  Ajatuksia puheenjohtajakaudesta

  05.06.2018 | Blogit

  Meton jäsenet ovat metsäalan ja uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntij...