Uutta Kohden

15.06.2018

Olen toiminut reilun kuukauden Agrologien Liitossa ja työ on ollut mukaansa tempaavaa ja mielenkiintoista. Mutta ennen kaikkea: agrologien asiat ovat lähellä sydäntäni.  Uskon, että tämä koulukunta jakaa tietyt perusarvot luonnon, maan ja eläinten kunnioittamisesta sukupolvien ketjussa.

Työssä on yllättävän paljon yhtymäkohtia aiempaan työhöni, jossa toimin hevosalan edunvalvonnan ja yhteistyön kentällä. Mahdollisuuksien hevonen – yhteistyöverkosto piti sisällään samoja elementtejä kuin mitä Agrologien Liitto ry:n, METO Metsäalan Asiantuntijat ry:n ja Metsäalan Yrittäjät ry:n yhdessä perustamasta kattojärjestö LUVA – Luonnonvarat ry. Tavoitteena on olla yhdessä vaikuttavampia etenkin yhteiskuntavaikuttamisen ja koulutuspolitiikan saralla.

LUVAn puitteissa on tehty jouhevaa ja konstailematonta yhteistyötä taustatahojen kanssa. Työ on, kuten edunvalvonta työ usein, hitaasti kentälle konkretisoituvaa. LUVAssa työtä tehdään pienillä resursseilla, mutta jokainen kantaa osuutensa. Työn tutummaksi ja läpinäkyvämmäksi tekemiseksi voisimme esimerkiksi koota tehdyt kannanotot ja lausunnot verkkosivuille kootusti.

LUVA yhteistyö tarkoittaa sotetermein leveämpiä hartioita ja uskottavuutta yhteiskuntavaikuttamisen saralla. LUVAn historia on vielä verrattain lyhyt, reilu pari vuotta, mutta kuten Esko Lappalainen viime lehden blogissaan totesi, perustukset ovat vahvat. Tästä on hyvä jatkaa!

Ympäröivää maailmaamme muokkaavat kiihtyvällä vauhdilla globaalit megatrendit, digitalisoituminen, kuluttajien arvojen muutokset ja kaupungistuminen. Maatalous painii kannattavuuden kanssa ja tukieurot uhkaavat pienentyä jatkossakin. Eikä sovi unohtaa edessä häämöttäviä maakunta- ja soteuudistuksia.

Maakunnat tulisivat olemaan julkisoikeudellisia yhteisöjä, joilla on alueellinen itsehallinto. Niiden tehtäviin on suunniteltu siirtyvän muun muassa maaseudun kehittäminen, maataloustukitehtävät ja lomitus- ja eläinlääkäripalvelut. Nämä siis muutamia mainitakseni maatalouden ja maaseudun kenttää koskien. Myös suuri osa ELY-keskusten, aluehallintovirastojen ja kuntien tehtävistä siirtyisivät maakunnille. Uudistuksen kokonaisuus on valtava, ja sote on aivan oma lukunsa tässä kokonaisuudessa. Avoimia kysymyksiä on paljon ja lähikuukaudet ovat ratkaisevia.

Maakuntauudistus toisi tullessaan muutoksia myös maatalousyrittäjille ja maaseudun toimijoille ja kehittäjille lupa-, valvonta-, rahoitus- yms. prosessien muutosten myötä. Agrologien kentällä esimerkiksi ELYt ja kuntien maaseutuhallinnot ovat merkittäviä työllistäjiä. Agrologien Liiton vuonna 2017 teettämän selvityksen mukaan kuntien maaseutuviranomaistehtäviin työllistyi hieman vajaa 10 % kyselyyn vastanneista vuonna 2015 valmistuneista agrologeista.

Maailma muuttuu ja muutoksessa on pysyttävä mukana. Kannustankin viimeistään tässä vaiheessa kiinnostumaan suunnitteilla olevasta maakunta- ja soteuudistuksesta, seuraamaan valmistelua ja vaikuttamaan! Edunvalvonta on ihan jokaisen meidän tehtävä, vaikka toimintamallit ja -ympäristö muuttuvatkin. Maakuntauudistusasiaan pureudutaan lisää Jyväskylässä Agrologien Liiton ja Meton alueyhdistystoimijoiden tapaamisessa lokakuussa. 

Kasvukausi sai toukokuussa historiallisen lämpimän startin. Nauttikaa Suomen luonnosta ja kesästä!  

 

Anne Laitinen
Agrologien Liiton toiminnanjohtaja
LUVA – Luonnonvarat ry:n sihteeri

 

Suosituimmat

  Menevä Metsätyyppi

  04.02.2019 | Ihmiset

  Jos Tuija Rantalainen olisi aikoinaan lähtenyt aikomalleen uralle, oli...

  Metsäasiantuntijoiden uusi puheenjohtaja

  20.12.2018 | Ihmiset

  METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:n edustajisto valitsi Stefan Borgman...

  Luomupossu tekee kauppansa

  09.10.2018 | Maatalous

  Kuuma kesäpäivä ei haittaa ulkotarhassa tonkivia porsaita. Seinän vier...

Muut

  TES on työelämän sääntökirja

  08.03.2019 | Blogit

  Olipa sitten kyse jalkapallosta, golfista tai yksilöurheilulajista, ni...

  Yhteistyötä eri tasoilla

  06.03.2019 | Blogit

  Alkutalven teemana on ollut yhteistyö eri muodoissaan. LUVA – Luonnonv...

  Mediasota

  10.12.2018 | Blogit

  Tein tänään ensimmäisen radiohaastatteluni Meton puheenjohtajana ja ai...

  Huippuhelteet kurittivat

  22.10.2018 | Blogit

  Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vaikka kulunut ja edellinen kesä ol...

  Onni

  09.10.2018 | Blogit

  Mistä on onni tehty? Veikko Räisäsen kirjassa ”Iloinen vuosikymmen”...